Nieuws - Verzamelt Metamask stiekem belasting per transactie?

Door Ted Maas

Verzamelt Metamask stiekem belasting per transactie?

Metamask belasting voorwaarden

Na het Ledger-fiasco leiden geruchten tot een ander schandaal bij Metamask. De wallet zou belasting innen op iedere transacties. ConsenSys komt al met een resoluut antwoord: Nee.

Fear, uncertainty and doubt (FUD) verspreidt zich snel op sociale media. Het meest recente voorbeeld: het gerucht dat Metamask belasting int op de transacties van zijn gebruikers leidde tot een schandaal op crypto-Twitter. ConsenSys, het moederbedrijf achter de cryptowallet, heeft inmiddels opheldering verschaft. De geruchten waren "onjuiste informatie" gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de gebruiksvoorwaarden van Metamask. Het belastinggedeelte in de gebruikersvoorwaarden verwijzen uitsluitend naar de aangeboden producten en betaalde abonnementen, aldus het bedrijf. ConsenSys zegt het volgende:

“Metamask heft geen belasting op cryptotransacties. We hebben geen wijzigingen aangebracht in onze voorwaarden in dit opzicht.”

Metamask verzamelde gebruikersgegevens

Toch is het vertrouwen bij gebruikers gedaald. Vorig jaar bleek dat Metamask gebruikersgegevens had verzameld. De wallet bewaarde onder meer alle informatie over identiteit, adresgegevens, e-mailadressen, telefoonnummer, gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcards, bankrekening en ook IP- en wallet adressen.

Vorige week nog veroorzaakte het bedrijf achter hardware wallet Ledger ophef in de cryptoscene. Gebruikers van Metamask waren bezorgd dat ConsenSys een soortgelijke weg zou volgen. Zoals de wallet provider aangeeft is dat niet het geval. "Wij geloven in transparantie en nauwkeurigheid als het gaat om het delen van informatie met onze gebruikers. Onze inzet om verkeerde informatie over onze producten en diensten te bestrijden blijft hetzelfde", aldus het bedrijf.

In de nasleep van het schandaal bood de CEO van Metamask zijn excuses aan. Zelfs toen verklaarden veel gebruikers de walletdienst te verlaten. Ook na de huidige opheldering hebben sommige beleggers genoeg van ConsenSys en stappen ze over op een andere wallet.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven