Nieuws - VeChain: hoe het cryptoproject problemen in de toeleveringsketen oplost

Door Sam Fröling

VeChain: hoe het cryptoproject problemen in de toeleveringsketen oplost

VeChain: hoe het cryptoproject problemen, in de toeleveringsketen oplost

Corona, oorlog in Oekraïne, inflatie en cybercriminaliteit zetten onze toeleveringsketens enorm onder druk. Het is echter niet altijd slecht nieuws voor de cryptoindustrie. Hoe kunnen projecten als VeChain profiteren van de problemen?

Als wereldwijd import- en exportland heeft Duitsland momenteel te lijden onder het uitvallen van verschillende toeleveringsketens. Dit komt doordat de Corona-crisis, de oorlog in Oekraïne en ook de groei van de cybercriminaliteit hun sporen nalaten: consumenten worden geconfronteerd met lege schappen en bouworders lopen vertraging op. Het Instituut van de Duitse Economie schatte de kosten door de verstoorde bevoorradingsketens en hoge energieprijzen op ongeveer 120 miljard euro.

Voor de cryptoruimte en vooral het VeChain-project bieden al deze problemen echter de mogelijkheid om de voordelen ervan te laten zien.

Dit is hoe crypto helpt bij verwarring in de supplychain

VeChain is een van de oudste blockchainprojecten die supply chain- en datamanagementoplossingen biedt. Het Chinese bedrijf werd in 2015 opgericht door Sunny Lu en Zhang en wordt internationaal gebruikt door meer dan 300 bedrijven. Deze bedrijven vertrouwen op de zogenaamde VeChain ToolChain als enterprise application platform.

Bedrijven als Walmart China volgen hun producten langs de toeleveringsketen om een database te creëren. Hiervoor integreerde het bedrijf zijn eigen trackingplatform op de VeChain ToolChain. Fabrikanten en leveranciers delen de gegevens, zodat klanten alleen de productinformatie hoeven op te roepen via een simpele QR-code.

BMW werkt sinds 2019 ook samen met VeChain aan een digitaal voertuig-ID. Het proefproject heet "Verify your Car". De badge is bedoeld om de herkomst van het voertuig transparanter te traceren door een auto een unieke VeChain ID te geven en door bijbehorende slimme IoT-apparaten in de auto te plaatsen. Telkens wanneer bijvoorbeeld een accu op de secundaire markt wordt vervangen, worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar de VeChain Thor blockchain. Kortom, er ontstaat een actuele database van de auto - van productie tot de sloop.

Ook andere bekende industriële partners zoals Bayer uit de farmaceutische industrie of het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVHM, werken samen met VeChain aan tracking oplossingen.

Naast blockchain en software biedt VeChain ook de juiste hardwareproducten aan via de NFC-chips. NFC beschrijft contactloze datatransmissie via elektromagnetische golven. Een modemerk kan vanaf het begin van de productie bijvoorbeeld dergelijke NFC-kaartchips direct in een luxe handtas inbouwen. Elke deelnemer aan de toeleveringsketen kan dan in real time informatie over de tas opvragen, zoals het CO₂-verbruik tijdens productie en vervoer, de authenticiteit van het merk of de productielocatie. De consument krijgt hierdoor meer inzicht in het hele proces, wat uiteindelijk het vertrouwen in het merk bevordert.

Lees ook: ECB verhoogt belangrijkste rentetarief met 0,50 procent

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven