Nieuws - Uitlevering van Do Kwon aan Zuid-Korea

Door Ted Maas

Uitlevering van Do Kwon aan Zuid-Korea

Terra Luna Classic (LUNC)
Scams, criminaliteit en fraude
Uitlevering van Do Kwon aan Zuid-Korea

Kwon moet naar Zuid-Korea. Dit is nu besloten door het Hof in Montenegro. Hoe staat het met de oprichter van Terra (LUNA).

Het Montenegrijnse Hof van Beroep heeft het verzoek van Terraform Labs medeoprichter Do Kwon afgewezen. Dit bevestigt de beslissing van het Hooggerechtshof in Podgorica, dat twee weken geleden de uitlevering van Kwon aan Zuid-Korea goedkeurde.

Zuid-Korea en de VS proberen Do Kwon al sinds maart 2023 uit te leveren. De vermoedelijke cryptofraudeur heeft beide nationaliteiten en reisde met vervalste papieren toen de politie hem arresteerde na maanden op de vlucht te zijn geweest.

Terraform Labs is het bedrijf achter de Terra blockchain en staat bekend om zijn Terra stablecoin en het bijbehorende LUNA token. Beide gingen in mei 2022 ten onder aan beschuldigingen van fraude.

"Het panel [...] concludeerde dat de rechtbank terecht heeft vastgesteld dat de motie van de Republiek Zuid-Korea eerder werd ontvangen dan de motie van de VS," kondigde het hof van beroep aan.

Kwon zou in februari nog worden uitgeleverd aan de VS. Zijn advocaten gingen toen met succes in beroep, waardoor het uitleveringsverzoek van Zuid-Korea eerst kwam.

De Amerikaanse strafzaak tegen Kwon zal waarschijnlijk ook zonder zijn persoonlijke aanwezigheid doorgaan. Na de beslissing in het voordeel van Zuid-Korea vertelde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan Bloomberg dat het "blijft streven naar de uitlevering van Kwon".

Het is onduidelijk welke juridische manoeuvres de advocaten van Kwon nog kunnen gebruiken om zijn uitlevering aan Zuid-Korea te voorkomen. Toch zou een nieuwe ronde van juridisch getouwtrek niet verrassend zijn.

In ieder geval is het onwaarschijnlijk dat Kwon een rooskleurige toekomst tegemoet gaat in zijn geboorteland. Naar verluidt hangt het meesterbrein van Terra een gevangenisstraf van 40 jaar boven het hoofd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven