Nieuws - Trekt het WK in Qatar cybercriminelen aan?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Trekt het WK in Qatar cybercriminelen aan?

Privacy en veiligheid
Scams, criminaliteit en fraude
Trekt het WK, in Qatar cybercriminelen aan?

De netwerkbeveiligingsdienst Kaspersky heeft gevallen van fraude moeten vermelden in verband met het WK voetbal in Qatar. De gegevens van cryptowallets zijn daarbij het doelwit van criminelen.

Phisingsites actief

Het beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft op basis van een onderzoek een lijst gepubliceerd van verschillende fraudepogingen op het internet die verband houden met het WK 2022. Het bedrijf zegt dat criminelen proberen om de persoonsgegevens van hun potentiële slachtoffers te verkrijgen met behulp van phishingsites. Naast valse stadiontickets werd onder meer geprobeerd valse vluchten en hotels te verkopen.

Ook crypto en NFT's

Ook de cryptosector wordt getroffen. Zo bieden de criminelen bijvoorbeeld weddenschappen aan op voetbalwedstrijden en lokken met prijzen zoals cryptocoins of waardevolle NFT's. "Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is crypto wallet credentials in te voeren zodat de prijs direct wordt overgemaakt. In dergelijke scenario's krijgen fraudeurs toegang tot alle spaargelden en bijbehorende portefeuillegegevens", volgens het rapport.

Pump and Dumb

Een andere zwendel is volgens Kaspersky de ontwikkeling van "echte" coins. Gebruikers worden dan overgehaald om erin te investeren, terwijl de fraudeurs hun slachtoffers een grote groei beloven. "In werkelijkheid zijn deze bijna nooit een succes en hebben de gebruikers geld uitgegeven aan iets dat zich nooit zal ontwikkelen." Een typische pump-and-dump, in feite.

Kaspersky-beveiligingsexpert Olga Svistunova erkent ook dat grote sportevenementen altijd de aandacht van cybercriminelen trekken. Zij bevestigt een groeiend aantal NFT-oplichtingen bij dit WK.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven