Nieuws - Komt de Europese Unie met een verbod op privacy currencies?

Door Ted Maas

Komt de Europese Unie met een verbod op privacy currencies?

ZCash (ZEC)
Monero (XMR)
Wet en regelgeving
Privacy en veiligheid
Wereldeconomie
EU verbod monero zcash privacy

De EU wil blijkbaar harder optreden tegen privacymunten en geanonimiseerde betalingen in de cryptosector. Volgens Coindesk wordt er in de Europese Unie gewerkt aan een nieuwe anti-witwaswet. In deze wet heeft men het over een verbod op handel van privacy-currencies. Anonieme worden op die manier (bijna) onmogelijk gemaakt. In Zuid-Korea en Australië mogen cryptobeurzen al geen privacymunten meer aanbieden en ook de DNB is tegen het aanbieden van privacycoins. In Japan zijn ze zelfs helemaal verboden. Europa wil snel het voorbeeld van Japan volgen. Netwerken als Zcash of Monero bieden anonieme betalingen op de blockchain aan. De EU wil snel deze netwerken verbieden.

Wat zijn privacy coins?

Privacy coins worden al enige tijd nauwlettend in de gaten gehouden door de financiële autoriteiten. Maar hoe verschillen ze van andere crypto? Privacy currencies bieden de mogelijkheid om anoniem geld over te maken op het netwerk. Andere netwerken, zoals Bitcoin, zijn daarentegen slechts pseudoniem. Dit betekent dat het bezit en de overdrachten van alle adressen die in het netwerk vertegenwoordigd zijn, openbaar zichtbaar en dus transparant traceerbaar zijn. Het is echter niet zichtbaar wie de eigenaar is van een bepaald adres.

Omdat klanten van financiële dienstverleners onderworpen zijn aan KYC-regelgeving ("Know Your Customer"), is er sprake van een relatief hoge mate van transparantie. Privacymunten die verhandeld worden van wallet naar wallet daarentegen zijn technisch in staat betalingen volledig anoniem te verwerken.

Waarom zijn privacy munten zo controversieel?

De debatten over privacycoins maken deel uit van het complexe gesprek over netanonimiteit. Regeringen en autoriteiten vrezen dat de tokens door criminelen worden misbruikt om hun zaken te verbergen. In augustus heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de crypto-mixer Tornado Cash verboden. Tornado Cash werd ervan verdacht geld in te zamelen voor Noord-Koreaanse doeleinden.

Anderzijds zijn er mensen die zich af vragen in hoeverre anonieme betalingen op het internet überhaupt strafbaar moeten zijn en hoeveel inzicht overheidsinstellingen moeten hebben in de financiële transacties van hun burgers.

Komt er nu een handelsverbod voor privacycoins in Europa?

"Krediet- en financiële instellingen en aanbieders van crypto-assetdiensten mogen geen munten met verbeterde anonimiteit aanhouden," stelt het wetsontwerp dat aan Coindesk is voorgelegd. Cryptoverstrekkers zouden ook de identiteit van hun klanten moeten verifiëren, zelfs voor kleinere transacties onder de 1.000 euro.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven