Nieuws - Tether breidt voorsprong uit in stablecoin-race

Door Ted Maas

Tether breidt voorsprong uit in stablecoin-race

Tether (ERC-20) (USDT)
Stablecoin
Ontwikkelingen
Tether breidt voorsprong uit in stablecoin-race

De USDT stablecoin blijft zijn dominantie op de cryptomarkt uitbreiden. Met nieuwe recordhoogtes onderscheidt Tether zich van de concurrentie.

De market cap van Tether (USDT) staat op een nieuwe recordhoogte, aldus gegevens van Coingecko. Met iets meer dan 83 miljard dollar is USDT een gigant in de cryptosector en het andere stablecoins ver achter zich. USDT ontwikkelde zich dus tegen de trend in. De marktdominantie op het gebied van stablecoins ligt momenteel op 66 procent, tegenover 47 procent vorig jaar. De vraag: is er überhaupt nog sprake van concurrentie?

Naast USDC en BUSD hebben alle andere stablecoins de afgelopen maanden aan relevantie ingeboet. Sinds vorig jaar is de marktdominantie van Circle (de stablecoin van Coinbase) gedaald van 35 naar nu 23 procent. De reden hiervoor: het verlies van de dollarkoppeling in maart. De Binance stablecoin deed het niet beter. De deelname van BUSD daalde de afgelopen 12 maanden van 12 naar slechts 4 procent. Samen vertegenwoordigen de twee grootste USDT-concurrenten dus "slechts" 34 miljard dollar aan market cap. Geen bedreiging voor Tether dus.

Een lange weg naar de top

Het vermeende succes van Tether is echter omstreden. Begin 2021 confronteerde het Openbaar Ministerie van de staat New York het bedrijf achter de stablecoin. De reden: Tether zou speculeren over de ontbrekende reserves. De gestarte procedure hing als een zwaard van Damocles boven de cryptoruimte. De beslissing, ruim een jaar later in 2022: Tether moet zijn kasreserves voor de stablecoin USDT openbaar maken. Dit resultaat voelde als een aanklacht tegen de gehele cryptosector. De marktkapitalisatie van Tether stortte in - uiteindelijk was het verschil tussen USDT en USDC nog ‘maar’ 10 miljard dollar.

Maar Tether vecht zich een weg door de kritiek en de lastige periode na de Terra crash. In oktober bestaan de USDT reservers al voor 100 procent uit Amerikaanse staatsobligaties. Nauwelijks twee kwartalen later kondigt het bedrijf een nieuw record aan: volgens een auditrapport bezit het 2,44 miljard dollar aan overtollige reserves van zijn tokens in omloop. Tether wordt zo een modelbedrijf, tenminste als we de CTO van Tether moeten geloven op zijn woorden.

Circle laat het USD-veld over aan Tether

Ondertussen werkt de concurrentie ook aan haar imago. De op één na grootste stablecoin van Circle is uiteraard nog steeds erg populair. Het vertrouwen in de Amerikaanse overheid en dus 's werelds reservemunt neemt echter af. Reden te meer voor de stablecoin-uitgever om zich te richten op zijn nieuwe product: de EUROC. Na de lancering op de Ethereum Blockchain vorig jaar, draait de Euro Stablecoin sinds kort ook op Avalanche.

USDT, USDC of BUSD: stablecoins zijn niet meer weg te denken uit de cryptomarkt. Bij de drie grootste moet een centrale speler er echter voor zorgen dat de waarde van de coin echt stabiel blijft.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven