Nieuws - Stroomverbruik Bitcoin: is dat te rechtvaardigen?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Stroomverbruik Bitcoin: is dat te rechtvaardigen?

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Stroomverbruik Bitcoin:, is dat te rechtvaardigen?

Het stroomverbruik van Bitcoin is erg hoog, is het gerechtvaardigd? Een reactie erop.

Waarom verbruikt Bitcoin zoveel elektriciteit? Een vraag die in drie woorden kan worden beantwoord: Proof of Work. Dit is het mechanisme dat Bitcoin gebruikt om het netwerk te beveiligen. Het is immers gedecentraliseerd en heeft dus geen centrale autoriteit die ervoor zorgt dat alles correct verloopt.

Proof of Work

Proof of Work is een onderdeel van Bitcoin-mining. Mining vereist enorme rekenkracht om wiskundige problemen op te lossen. Ze moeten nieuwe cijfercombinaties uitproberen voor elk blok in de blockchain totdat ze de juiste oplossing vinden. Als ze de juiste oplossing vinden, ontvangen ze Bitcoin als beloning. Aangezien het aantal miners voortdurend toeneemt en de moeilijkheidsgraad van de problemen groeit, neemt ook de energiebehoefte toe.

Een andere reden is het competitieve karakter van mining. Omdat er veel miners om de beloning strijden, moeten ze hun rekenkracht maximaliseren om een voordeel te behalen. Dit leidt tot een wapenwedloop waarbij steeds krachtigere computers en gespecialiseerde hardware worden gebruikt. Hoe populairder Bitcoin en de blockchain worden, hoe meer energie er nodig is. Afhankelijk van de statistieken is het stroomverbruik van Bitcoin even hoog als dat van hele landen. Is dit nog te rechtvaardigen in tijden van de opwarming van de aarde?

Energieverbruik van Bitcoin: is het gerechtvaardigd?

Als Bitcoin daadwerkelijk gebruikt zou worden als wereldwijd monetair systeem, zou deze vraag niet gesteld hoeven worden. Bitcoin verbruikt veel minder energie dan bijvoorbeeld banken, die administratieve gebouwen, werknemers, automaten, papier en nog veel meer nodig hebben om te functioneren.

Het probleem is dat Bitcoin niet het wereldwijde financiële systeem vervangt, maar zich eerder aansluit bij het financiële systeem en veel meer dient als investeringsmiddel dan als wereldwijde valuta. Het elektriciteitsverbruik van Bitcoin komt dus gewoon bij het andere elektriciteitsverbruik. En dat kunnen we ons niet echt veroorloven. Iedereen die handelt in Bitcoin, Bitcoin in zijn bezit heeft of anderszins te maken heeft met proof-of-work cryptocurrencies zou zich hiervan bewust moeten zijn.

Bitcoin energieverbruik: wat te doen?

Op dit punt zou je kunnen vervallen in whataboutisme en alles opnoemen dat energie verspilt: Kerstverlichting, auto's, de mode-industrie, sportscholen noem maar op. Maar dat helpt niet. Bitcoin uitschakelen? Ook geen optie.

Een feit is dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn eigen energieverbruik en uitstoot. Als je al investeert in cryptocurrencies, kun je misschien ergens anders een stapje terug doen. Misschien kun je genoeg winst uit je beleggingen genereren om het geld te gebruiken voor een betere CO2-voetafdruk.

Lees ook: Michael Saylor verdedigt Bitcoin en Proof-of-Work

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven