Nieuws - Stilgezette Darkweb markt verplaatst 4.800 Bitcoin

Door Luc Vesters

Stilgezette Darkweb markt verplaatst 4.800 Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Stilgezette Darkweb markt verplaatst 4.800 Bitcoin

Doorzettingsvermogen heeft nog steeds vruchten afgeworpen in de cryptomarkt - ongeacht van welk bedrijf het geld afkomstig is. Acht jaar nadat de darknet marktplaats Abraxas offline ging, zetten de voormalige exploitanten oude Bitcoin-activa blijkbaar om in contanten. 4.800 oude Bitcoin werden via een reeks transacties verplaatst naar een cryptomixer. Kennelijk was het wachten de moeite waard. De waarde destijds: ongeveer twee miljoen US dollar, vandaag maarliefst 144 miljoen.

"Mogelijk de admins"

Abraxas ging offline in 2015. De beheerders zouden gebruikers hebben opgelicht en tientallen Bitcoins zijn verloren gegaan. Op de Darkweb marktplaats werden allerlei illegale goederen verkocht, van drugs en wapens tot valse identiteitsbewijzen. Het eeuwige imago dat vandaag de dag nog steeds aan Bitcoin kleeft is niet geheel onterecht: betalingen werden en worden vaak gedaan met cryptocurrencies op darkweb platforms.

Hoe praktisch dat ook is, het blijkt dat geldstromen open zijn. Jaren nadat het Darkweb platform van het toneel verdween, heeft Twitter gebruiker "ZachXBT" nu oude Bitcoin bezittingen getraceerd. De eerste tekens van leven waren er in mei, waarna de fondsen in oktober verder werden uitgesteld. "De admins kunnen hier verantwoordelijk voor zijn". Het spoor leidt ook naar een mixer, die zou worden gebruikt om de herkomst van de fondsen te verbergen.

Bitcoin en het Darkweb

Het Darkweb is een verzamelnaam voor afgeschermde websites die niet toegankelijk zijn via normale zoekmachines. Een van de meest gebruikte toegangen is de Tor browser. Deze gaf ook toegang tot het darknet platform Silk Road, dat een van de grootste overslagplaatsen voor illegale goederen was voordat het in 2013 werd ontmanteld.

Het gat dat Silk Road achterliet werd opgevuld door andere websites. Vorig jaar arresteerde het BKA (de Duitse federale recherchedienst) de grootste Darkweb marktplaats tot nu toe: Hydra. Er werd 23 miljoen euro aan Bitcoin in beslag genomen. Hydra had in 2020 meer dan 17 miljoen klantenaccounts en had een geschatte omzet van 1,2 miljard euro. Volgens Chainalysis zijn de totale inkomsten van darknet markten na de sluiting met de helft gedaald tot 1,5 miljard dollar in 2022.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven