Nieuws - Solana: deze airdrops zouden wel eens snel kunnen komen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Solana: deze airdrops zouden wel eens snel kunnen komen

Solana (SOL)
Ontwikkelingen
Solana: deze airdrops zouden wel eens snel kunnen komen

Na de recente waardestijging van het token lijkt Solana een ware goudmijn aan mogelijkheden te zijn. Een daarvan zijn airdrops.

Geld maakt geld - dat weten we allemaal. In de cryptosector gelden echter vaak andere regels. Kleine investeerders en volgers van deze sector kunnen een klein fortuin opbouwen met weinig tot geen financiële investering. Bijvoorbeeld via airdrops. In het verleden ontvingen degenen die in aanmerking kwamen voor token giveaways van Uniswap, dYdX of Arbitrum soms tussen de 1.000 en 50.000 dollar per airdrop.

Deze evenementen hebben tot nu toe echter voornamelijk plaatsgevonden in het dominante Ethereum ecosysteem. Speculatie over airdrops is dienovereenkomstig toegenomen. Ondertussen neemt de bereidheid van protocollen om te doneren af. Er ontstaan nu dus kansen elders. Bijvoorbeeld op de concurrerende layer 1 blockchain Solana.

Airdrop seizoen op Solana?

Maar waarom Solana in het bijzonder? De blockchain zit de laatste weken in de lift door een sterke prijsgroei. Daarnaast presenteerden ontwikkelaars en belanghebbenden nieuwe dApps en innovaties op de jaarlijkse Solana breakpoint conferentie. Aan de oppervlakte lijkt het dus goed te gaan met de "snelste blockchain ter wereld".

Onder de motorkap ziet het er echter anders uit. Het ecosysteem leek het hele afgelopen jaar op een woestijn. Getriggerd door de FTX-ramp stortte de total value locked (TVL), d.w.z. het kapitaal dat vastzit in het ecosysteem, in. Het recente herstel daar is ook meer illusie dan werkelijkheid. Gemeten in dollars is de TVL van Solana gestegen. Dit is echter alleen te danken aan de waardestijging van de token.

De totale waarde van de geblokkeerde Solanas neemt af ten opzichte van zijn eigen token.

Bron: defillama.com

Breakpoint heeft echter laten zien dat veel protocollen en teams klaar zijn voor een comeback. Ze moeten nu gebruikers aantrekken en de aandacht trekken. De beproefde marketingmethode in dit verband zijn airdrops.

Zijn dit de volgende airdrop-kandidaten?

Solana-toepassingen zoals de Jupiter Exchange (JUP) hebben aangetoond hoe waardevol deze campagnes kunnen zijn voor zowel gebruikers als protocollen. Sinds de JUP airdrop is DEX doorgedrongen tot de top 10 van gedecentraliseerde exchanges op basis van het dagelijkse handelsvolume. Een ontwikkeling die waarschijnlijk niet aan de aandacht van andere concurrenten is ontsnapt. Veel cryptoliefhebbers richten zich daarom op vergelijkbare populaire Solana dApps die nog geen eigen token hebben. Dit zijn de populairste kandidaten:

1. Marginfi

Marginfi is een gedecentraliseerde marktplaats voor leningen, vergelijkbaar met Aave of Compound op Ethereum. Op dit moment verdienen gebruikers op het platform punten voor hun activiteiten, waaronder lenen, uitlenen en doorverwijzingen. Zo'n puntensysteem stelt de applicatie in staat om gebruikersgedrag te meten en is in het verleden al een voorbode geweest van verschillende airdrops. Gebruikers ontvangen één punt per uitgeleende US dollar. Voor het lenen van crypto worden vier punten toegekend. Verdere details zijn hier te vinden.

2. Jito

De staking provider Jito geniet een toenemende populariteit en is nu de op twee na grootste dApp van Solana. Gebruikers kunnen Solana op Jito staken en krijgen er JitoSOL voor terug, die weer gebruikt kan worden in de DeFi. Er is ook een puntenprogramma in deze dApp, dat kan beslissen over een latere airdrop toewijzing. Degenen die overstappen van direct staking naar liquid staking ontvangen zelfs een driedubbele puntenboost. Je kunt ook twee vliegen in één klap slaan door bijvoorbeeld JitoSOL uit te lenen aan Marginfi.

3. Drift Protocol

Gedecentraliseerde beurzen, of kortweg DEX, zijn in het verleden goede kandidaten geweest voor een token airdrop. Drift Protocol, Solana's populairste derivatenbeurs, is niet anders. Drift heeft geen puntensysteem. Het kan echter worden vergeleken met dYdX, de derivatenbeurs voor Ethereum die in 2021 een airdrop van meerdere miljoenen voor gebruikers lanceerde. Dus als je sowieso graag veel handelt met verschillende tokens, kun je hier in aanmerking komen voor een waarschijnlijke airdrop.

Driftprotocol Total-Value-Locked

Bron: defillama.com

4. Tensor

Eindelijk een platform voor NFT-enthousiastelingen. Tensor is klein vergeleken met de grote NFT-marktplaatsen van Ethereum, maar is goed ingeburgerd in de Solana-sector. Net als Blur zou het platform in de komende maanden een token op de markt kunnen brengen om vroege gebruikers te belonen voor hun deelname aan de groei. Hiervoor bestaat al een puntenprogramma. Door NFT's te verhandelen, te ruilen of te staken, kunnen gebruikers beloningen verzamelen en later mogelijk een airdrop innen.

Solana groeit

Dit zijn slechts enkele van de vele Solana dApps die hoogstwaarschijnlijk een token zullen lanceren. Het ecosysteem zou dus moeten blijven groeien in de komende maanden, dus het is over het algemeen de moeite waard om buiten de gebaande paden te denken en de platformen uit te proberen. In veel gevallen belonen ze hun gebruikers achteraf zonder enige indicatie van de airdrop via een puntensysteem. Een overzicht van de populairste toepassingen en sectoren van Solana is te vinden in het volgende overzicht van het analyseplatform Messari.

Solana's top protocols by market capitalisation

Bron: messari.io

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven