Nieuws - Senatoren voeren strijd tegen extra crypto-ETF's

Door Luc Vesters

Senatoren voeren strijd tegen extra crypto-ETF's

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
ETF
Senatoren voeren strijd tegen extra crypto-ETF's

In de VS neemt de weerstand toe tegen het toestaan van nog meer op crypto gebaseerde spot ETF's. In een gezamenlijke brief roepen de Democratische senatoren Jack Reed en Laphonza Butler SEC-voorzitter Gary Gensler op om niet nog meer ETF's toe te staan.

Elke verdere toelating zou "enorme risico's" met zich meebrengen met betrekking tot "dun verhandelde cryptocurrencies of cryptocurrencies waarvan de prijzen bijzonder gevoelig zijn voor pump-and-dump of andere frauduleuze regelingen", zeggen ze.

De toelating van Bitcoin ETF's moet daarom geen precedent worden voor verdere toelatingen, volgens Reed en Butler. Beleggers zouden worden blootgesteld aan "fraude en manipulatie".

Hoewel de markt voor Bitcoin "ernstige zwakheden" vertoont, is deze minder risicovol dan de markt voor altcoins: "Hoe kwetsbaar Bitcoin ook is voor fraude en manipulatie, de markten voor andere cryptocurrencies zijn veel vatbaarder voor wangedrag." De beweringen worden met veel onbegrip ontvangen in de cryptogemeenschap.

Paul Grewal, Chief Legal Officer bij cryptobeurs Coinbase, reageerde op X: "Met alle respect, het bewijs wijst precies op het tegenovergestelde. We hebben onze analyse besproken met de SEC-medewerkers en doen dat ook graag voor u en andere beleidsmakers die vragen hebben."

In de brief roepen de senatoren de SEC ook op om "verschillende specifieke stappen" te nemen met betrekking tot Bitcoin ETF's die al gelanceerd zijn. Zo zouden ETF-brokers strenger moeten worden gecontroleerd.

De eisen zouden een domper kunnen zetten op de goedkeuring van met name Ethereum ETF's. De SEC heeft op dit moment acht spot Ethereum ETF aanvragen ontvangen. Oorspronkelijk verwachtten waarnemers een mogelijke toelating in mei. Dit lijkt echter steeds onwaarschijnlijker.

Volgens Bloomberg-analist Eric Balchunas liggen de onderhandelingen momenteel stil. Hij verlaagde de kans op goedkeuring eind mei tot "35 procent".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven