Nieuws - Sec wil Robinhood aanklagen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Sec wil Robinhood aanklagen

Wet en regelgeving
Exchanges
Sec wil Robinhood aanklagen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat door met haar plannen om Robinhood aan te klagen, zo blijkt uit documenten die nu zijn ingediend.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een zogeheten Wells Notice naar Robinhood gestuurd - meestal de laatste stap voordat er een formele klacht wordt ingediend.

De reden: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission beschuldigt de Californische FinTech van het schenden van toepasselijke wetten met betrekking tot de regulering van effecten.

Dit blijkt uit een bedrijfsrapport dat vandaag, 6 mei, is gepubliceerd (punt 8.01, pagina 3).

De Wells Notice is echter niet tegen het hele bedrijf uitgevaardigd, maar alleen tegen de cryptodivisie, Robinhood Crypto.

In het bovengenoemde bedrijfsrapport schrijft Robinhood dat het altijd heeft samengewerkt met de toezichthouder.

De neo-broker somt vervolgens de mogelijke gevolgen van de Wells Notice op: "een civielrechtelijk bevel, een openbare administratieve procedure en/of een verbodsprocedure."

Mogelijke sancties voor Robinhood zijn een "gerechtelijk bevel, restitutie, voorschotrente, civielrechtelijke geldboetes, berispingen, intrekkingen en beperkingen van activiteiten."

Het Amerikaanse bedrijf, dat in de nasleep van de GameStop short squeeze in 2021 in het middelpunt van de media-aandacht kwam te staan omdat het een aankoopstop oplegde en daarmee de toorn van veel kleine beleggers opliep, moet zich dus voorbereiden op een intensief juridisch geschil.

Dit is echter zeker niet de eerste Wells Notice die de SEC in het recente verleden heeft uitgevaardigd. Nog maar een maand geleden ontving de gedecentraliseerde crypto exchange (DEX) UniSwap een dergelijke brief. Rond dezelfde tijd ontving het blockchain softwarebedrijf Consensys ook een Wells Notice.

De reden in beide gevallen: Overtredingen van de effectenwetgeving.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven