Nieuws - SEC vs Binance: Hoe veilig zijn activa op Binance?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

SEC vs Binance: Hoe veilig zijn activa op Binance?

VS
Ontwikkelingen
Exchanges
SEC vs Binance: Hoe veilig zijn activa op Binance?

Er worden nieuwe beschuldigingen geuit in de rechtszaak van de SEC tegen Binance. Centraal staat de vermeende vermenging van fondsen van klanten.

Het rechtbankdrama tussen de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC en 's werelds grootste cryptobeurs gaat door. Een centrale vraag: hoe veilig zijn de tegoeden op Binance? Tijdens de hoorzitting op 18 september 2023, kwamen nieuwe explosieve beschuldigingen van verduistering van klantengeld aan het licht.

De SEC gaf in haar aanklacht al twijfelachtige voorbeelden van vermenging en verduistering van klantengelden bij Binance.US. Rechtbankdocumenten van de hoorzittingen van gisteren bevatten nieuwe beschuldigingen. Volgens hen leende de chief executive van de exchange, CZ, $250 miljoen van een van zijn bedrijven, betaald met zijn eigen stablecoin, BUSD. Vervolgens stuurde hij het grootste deel naar BAM Trading, het moederbedrijf van Binance.US. Bovendien had een accountant volgens de SEC naar verluidt grote moeite om te certificeren dat de activa volledig gedekt waren.

[Het] was moeilijk en soms onmogelijk om portemonneesaldi massaal op te vragen. Dit maakt het erg moeilijk om ervoor te zorgen dat het bedrijf op bepaalde momenten volledig gedekt is.

Accountants volgens de SEC

Binance custodian in de vuurlinie

Ook het bedrijf Ceffu lijkt onder vuur te zijn komen te liggen. Het werd opgericht in 2021 en is verantwoordelijk voor de bewaring van de activa van Binance. Volgens de SEC was het geregistreerd onder de naam Bifinity in Litouwen. Volgens de SEC zouden CZ en twee andere werknemers de enige eigenaren zijn. Dit zou in strijd zijn met een afspraak tussen Binance en de Amerikaanse financiële toezichthouder, volgens welke Binance.US onafhankelijk moet zijn van Binance en de bewaring lokaal in de VS wordt verzekerd.

De rechter heeft tijdens de hoorzitting het verzoek van de SEC om volledige toegang tot de administratie van de cryptobeurs afgewezen. Maar Binance moet meer informatie vrijgeven over zijn bewaring en beter samenwerken met financiële toezichthouders. Hij was "er niet erg van overtuigd dat BAM Trading volledige controle heeft over de activa".

Op Twitter schreef VC-investeerder en expert Adam Cochran over de nieuwe beschuldigingen: "Binance is niet solvabel." Dit is de enige manier waarop hij de ondoorzichtige chaos en de problemen van de accountant kan verklaren.

Vorige week waren er massaontslagen bij Binance.US. Meer dan honderd werknemers moesten vertrekken. Enkele senior leidinggevenden stapten op, waaronder de CEO, de chief legal officer en de risk officer.

Binance staat ook voor de rechter bij de CFTC, de Amerikaanse Federal Trade Commission. Daarnaast gaan er al maanden geruchten dat het Department of Justice binnenkort actie zal ondernemen tegen de exchange. De volgende hoorzitting vindt plaats op 12 oktober 2023.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven