Nieuws - SEC gaat de strijd aan met Ripple

Mike Hesp

Door Mike Hesp

SEC gaat de strijd aan met Ripple

Ripple (XRP)
Wet en regelgeving
VS
SEC gaat de strijd aan met Ripple

Na een lange periode van stilte heeft de SEC haar strijd tegen Ripple verrassend geïntensiveerd. Wat betekent dit voor XRP?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heropent haar zaak tegen Ripple met harde eisen voor nieuwe documenten. De SEC wil de financiële gezondheid en verkoopactiviteiten van Ripple beoordelen voor de rechtszaak.

Het was de afgelopen maanden erg stil rond de aanklacht. Maar nu, in een verrassende zet, heeft de SEC een rechtbank in New York gevraagd om Ripple te bevelen meer documenten te produceren over de financiële situatie.

Het eerste verzoek van de SEC heeft betrekking op de jaarrekeningen van Ripple voor de jaren 2022 en 2023. Het tweede verzoek betreft Ripple's documenten met betrekking tot de institutionele verkoopcontracten na de aanvankelijke juridische problemen.

Ripple verdedigt zich tegen de aantijgingen en wijst erop dat de claims te hoog zijn en niet relevant voor de zaak. De SEC zelf houdt echter vast aan het cruciale belang van de financiële situatie van Ripple voor een beslissing in de komende rechtszaak.

In juli 2023 oordeelde rechter Analisa Torres nog dat de openbare verkopen van XRP, in tegenstelling tot de institutionele verkopen, niet illegaal waren. De pogingen van de SEC om de uitspraak aan te vechten werden afgewezen en de aanklachten tegen topmanagers van het bedrijf werden ingetrokken.

De rechtszaak staat gepland voor april. Het Ripple token XRP is tot nu toe niet onder de indruk. Als onderdeel van het positieve sentiment in de cryptomarkt na de goedkeuring van de Bitcoin ETF, is het de afgelopen twee dagen met ongeveer 5 procent gestegen en wordt het sindsdien verhandeld op ongeveer 0,60 dollar.

Het project is een van de oudste in de cryptoruimte, maar wordt ook als controversieel beschouwd vanwege de nabijheid van het financiële establishment. Critici vinden ook dat de ontwikkelaars van Ripple te veel invloed hebben op het netwerk en een navenant hoge mate van centralisatie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven