Nieuws - SEC dient aanklachten in tegen Gemini en Genesis

Mike Hesp

Door Mike Hesp

SEC dient aanklachten in tegen Gemini en Genesis

Wet en regelgeving
SEC dient aanklachten in tegen Gemini en Genesis

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zowel Genesis als Gemini aangeklaagd wegens ongeregistreerde effectenhandel.

In een persbericht kondigde de Securities and Exchange Commission (SEC) aan dat het agentschap een aanklacht indient wegens het ongeregistreerd aanbieden en verkopen van effecten aan kleine beleggers via het uitleenprogramma voor crypto-activa Gemini Earn.

"Onderzoeken naar andere schendingen van de effectenwetgeving en andere entiteiten en personen in verband met het vermeende wangedrag zijn gaande", schreef de SEC.

Het Earn-programma is in 2020 ontstaan uit een samenwerking tussen cryptobeurs Gemini en uitleendienst Genesis, een dochteronderneming van Digital Currency Group (DCG). Beleggers zouden hier hun cryptocurrencies kunnen storten om rente te genereren.

"Wij beweren dat Genesis en Gemini ongeregistreerde effecten aan het publiek hebben aangeboden en daarbij de openbaarmakingsvereisten hebben omzeild die bedoeld zijn om beleggers te beschermen", aldus SEC-voorzitter Gary Gensler.

Het Earn-programma werd beëindigd als gevolg van een geschil tussen de bedrijven over de middelen van de klanten. Activa van de cryptobeurs van in totaal 900 miljoen dollar zitten vast bij de dochteronderneming van DCG na een bevriezing van de uitbetalingen.

"De aanklachten van vandaag bouwen voort op eerdere acties om de markt en het beleggerspubliek duidelijk te maken dat crypto-uitleenplatforms en andere tussenpersonen moeten voldoen aan onze gevestigde effectenwetten. Dit beschermt beleggers het best," aldus Gensler.

Gemini mede-oprichter Cameron Winklevoss heeft DCG CEO Barry Silbert al opgeroepen om af te treden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven