Nieuws - Schuldgeschil VS: Is de mining Tax nu van tafel?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Schuldgeschil VS: Is de mining Tax nu van tafel?

Mining
Wet en regelgeving
Schuldgeschil VS: Is de mining Tax, nu van tafel?

Een wetsvoorstel van de Amerikaanse president Joe Biden en Kevin McCarthy moet het land redden van faillissement. Is de omstreden crypto Tax nu van tafel?

De VS zullen op 1 juni 2023 zonder geld komen te zitten: Dat voorspelde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen enkele dagen geleden nog. De Verenigde Staten hebben hun schuldenplafond bereikt. Politici moeten dringend actie ondernemen. De vooruitgang tot nu toe: een wetsvoorstel van president Joe Biden en de Republikeinse oppositieleider McCarthy. Het is ook relevant voor de crypto-industrie. Want een door de regering Biden voorgestelde belasting op cryptominers zou met het ontwerp tot het verleden kunnen behoren. Dat is tenminste wat cryptobedrijven hopen. Ze klampen zich vast aan het citaat van een Amerikaans congreslid.

30 procent mining Tax geblokkeerd?

De VS is het land met de grootste miningindustrie ter wereld. Volgens gegevens van Cambridge University leveren zij ongeveer 38 procent van de totale mining rekenkracht van het Bitcoin netwerk. Hiervoor is veel elektriciteit nodig. De regering Biden kondigde in maart al plannen aan om 30 procent belasting te heffen op elektriciteit voor het minen van crypto. De regering wil de ecologische en sociale schade van het minen van crypto beperken (hier is de link naar het voorstel).

Het plan van Biden en McCarthy is relatief eenvoudig: het schuldplafond verhogen en de overheidsuitgaven beperken. Als het wordt aangenomen, wordt het huidige schuldenplafond opgeheven tot 2025. De overheidsuitgaven mogen het komende jaar het niveau van het lopende begrotingsjaar niet overschrijden en mogen in 2025 slechts met één procent stijgen. Defensie-uitgaven zijn vrijgesteld van de regel.

Er is echter geen spoor van een mining Tax in het wetsvoorstel, dat de "Fiscal Responsibility 5 Act of 2023" heet. Voor het Amerikaanse congreslid Warren Davidson is dit zeker een teken dat er een einde aan de cryptobelasting is gekomen. Deze vraag werd gesteld door de vice-president van een van de grootste Amerikaanse mining bedrijven ooit: Pierre Rochard, van Riot-Platforms. Op Twitter schreef hij: "Ik heb het document doorzocht, er is geen sprake van Bitcoin mining. Betekent dit dat het DAME-accijnsvoorstel van de regering van tafel is?". Hierop antwoordde Davidson ondubbelzinnig. "Ja, een van de successen is het voorkomen van de voorgestelde belastingen". Een uitspraak die de Amerikaanse miners hoop geeft. Want met een belasting van 30 procent zouden veel bedrijven niet meer kunnen concurreren.

Wat gebeurt er nu?

De situatie is echter nog niet heel duidelijk. Met het debat over de nieuwe wet hebben de Amerikaanse politici voorlopig andere zorgen dan de belasting op stroom voor de mining industrie. Na de paniekreacties op haar prognose heeft Janet Yellen de "Dag-X" waarop de VS failliet zou worden verklaard weer iets naar achteren verschoven (naar 5 juni).

Nu moeten beide kamers van het Congres de deal eerst goedkeuren. De Senaat, gecontroleerd door de Democraten van Biden, en het Huis van Afgevaardigden, gecontroleerd door de Republikeinen. De president drong aan op een snelle beslissing: "Ik dring er bij beide kamers op aan de deal onmiddellijk goed te keuren."

Zelfs als het wetsvoorstel in een soortgelijke vorm wordt aangenomen, betekent dit niet dat een fundamentele discussie over de belasting van de Amerikaanse mining industrie tot stilstand komt. Gezien de urgentie van de huidige dreigende faillissement speelt deze kwestie echter een ondergeschikte rol. In ieder geval zijn de plannen uit het huidige ontwerp weggelaten. Een stemming in het congres is gepland voor 31 mei. Deskundigen schatten dat een besluit van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden op zijn vroegst in het weekend te verwachten is. En dat is alleen op voorwaarde dat er geen tegenstand is bij de stemmingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven