Nieuws - Scherpt de SEC zijn anti-cryptokoers aan na de FTX-crash?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Scherpt de SEC zijn anti-cryptokoers aan na de FTX-crash?

FTX
Wet en regelgeving
Scherpt de SEC zijn anti-cryptokoers aan na de FTX-crash?

Na de ineenstorting van FTX neemt de druk op de SEC toe en worden cryptobedrijven als schuldige aangewezen. Maar critici zien de overheid als medeplichtig aan de ramp.

Gary Gensler, het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), vuurde na de miljardenaffaire FTX nog een waarschuwingsschot af tegen de crypto-industrie. "De landingsbaan wordt steeds korter," vertelde de 65-jarige aan Bloomberg. De meeste spelers in de sector zijn "Wild West casino's". De boodschap is duidelijk: de tijd van ongereguleerde beurzen is voorbij.

De SEC-chef bekritiseerde ook de nieuw opgekomen praktijk van het zogenaamde "Proof of Reserves". Het werd populair na de FTX crash. Sam Bankman-Fried's crypto-imperium stortte in november 2022 binnen een week in nadat gaten in de balans en bewijzen van verduistering van klantengelden openbaar werden gemaakt. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie ziet FTX al als een van de "grootste financiële schandalen" in de geschiedenis. Er zou 30 tot 50 miljard dollar vermist zijn.

Critici roepen op tot harder optreden van de SEC

Als reactie op de ramp maakten grote cryptobeurzen zoals Binance hun activa bekend om hun solvabiliteit te bewijzen. Deze vorm van bewijs is "noch een volledige boekhouding van de activa en passiva van een bedrijf, noch voldoet het aan de eis van scheiding van cliëntengelden volgens de effectenwetten," aldus Gensler. De praktijk is ook binnen de crypto-industrie op deze gronden bekritiseerd, bijvoorbeeld door Jesse Powell, ex-CEO van crypto-beurs Kraken,

Kort na de crash van FTX ontstond in de sector de eerste vrees dat de SEC haar lijn tegen crypto zou aanscherpen. Zo riep de Amerikaanse Democraat en crypto-tegenstander Elizaberth Warren kort daarna op tot "agressievere actie" tegen de industrie. "De SEC heeft geen wetten geschreven en heeft niet geanticipeert rampen in de industrie en heeft nagelaten om de consumenten te beschermen.

Geen duidelijke cryptoregeling

De SEC voert al rechtszaken met verschillende grote bedrijven, waaronder Ripple en Binance. De beschuldiging: hun tokens zijn illegale effecten. Volgens de financiële toezichthouder geldt dit voor bijna alle zogenaamde altcoins. Als dit standpunt de overhand krijgt, kunnen de meeste bedrijven flinke boetes, maar mogelijk ook gevangenisstraffen tegemoet zien. Duidelijke regelgeving voor crypto in de VS ontbreekt echter nog. Begin 2022 riep de Amerikaanse president Joe Biden op om per decreet een wettelijk kader voor de industrie te scheppen.

Is de SEC mede schuldig?

De SEC staat nu onder druk door het FTX-schandaal. De procureur-generaal van het agentschap nam al ontslag nadat verwikkelingen tussen hem en FTX-oprichter Sam Bankman-Fried bekend werden.

Sommige Amerikaanse politici zien de SEC als medeplichtig aan de ramp, bijvoorbeeld de Republikeinse senator Tom Emmer. Gary Gensler is verantwoordelijk voor "falende regelgeving" en zou voor het Congres moeten worden gebracht.

Brian Armstrong, CEO van de grootste Amerikaanse cryptobeurs, ziet ook verantwoordelijkheid bij de SEC. Hun passiviteit bij het creëren van gematigde regelgeving had ertoe geleid dat 95 procent van de cryptobeurzen hun toevlucht namen tot ongereguleerde buitenlandse landen. FTX stond geregistreerd op de Bahama's. Het heeft geen zin om Amerikaanse bedrijven te straffen voor dit falen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven