Nieuws - Sam Bankman-Fried heeft zijn leven vergokt

Door Ted Maas

Sam Bankman-Fried heeft zijn leven vergokt

Scams, criminaliteit en fraude
FTX

Sam Bankman-Fried hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De FTX-oprichter heeft dit niet in de laatste plaats te danken aan zijn arrogantie en overmoed. Een commentaar.

Sam Bankman-Fried is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf, een dramatische afsluiting van een van de grootste fraudezaken in de cryptogeschiedenis. De FTX-oprichter, die tot het einde zijn onschuld volhield, zag zijn arrogante gok falen tegenover het overweldigende bewijs. Zijn proces, dat de aandacht trok voor zijn spektakelwaarde en schokkende onthullingen, belichtte zijn falen niet alleen als een "crypto wonderkind" maar ook als iemand wiens overmoed zijn ondergang werd.

Maar het was ook een ontmaskering. De ontmaskering van een "crypto wonderkind", een "handelsgenie" die uiteindelijk maar al te menselijke fouten maakte - gedreven door arrogantie en overmoed. Al met al zorgden ze ervoor dat de kans op een milde straf steeds kleiner werd.

Dit begon kort na de ondergang van FTX, toen SBF dacht dat het een goed idee was om publieke verklaringen af te leggen over de ineenstorting van zijn crypto-imperium. Hij wist heel goed dat de lange arm van de Amerikaanse wet hem uiteindelijk zou kunnen wurgen met deze verklaringen. "Ik heb het verknald. Ik was de CEO, dus het was mijn verantwoordelijkheid," zei Sam Bankman-Fried in een interview met de New York Times iets minder dan een maand na de ineenstorting. In de rechtszaal werden de geheugenstoornissen plotseling duidelijk. De voormalige multimiljardair riep tijdens zijn verhoor meer dan 140 keer verschillende varianten van "Ik kan het me niet herinneren" of "Ik weet het niet meer" op. De FTX-oprichter weigerde ook zijn verantwoordelijkheid te erkennen. In plaats daarvan schoof hij de schuld af op zijn medeplichtigen

Het feit dat SBF überhaupt de getuigenis aflegde was een van de vele nagels in de doodskist. Bijna geen enkele advocaat zou hem hebben aangeraden deze riskante stap te nemen. Waarom hij het toch deed, zal alleen hij kunnen beantwoorden. Misschien komt het door SBF's karakter. Hij staat erom bekend dat hij grote risico's niet uit de weg gaat. Deze eigenschap leverde hem een baan op bij Jane Street, een van de grootste handelshuizen op Wall Street. Maar de rechtszaal is geen handelsdesk. De wetten van de drukbezochte financiële markt gelden daar niet, alleen bewijs, geloofwaardigheid en uiteindelijk de sympathie van de jury - SBF kon nauwelijks echt iets laten zien.

Tijdens het proces kwam hij vaak arrogant en onopvoedbaar over. Eén situatie in het bijzonder springt eruit toen hij in de getuigenbank antwoordde op een vraag van de aanklager, ook al was een bezwaar van zijn verdedigingsadvocaat eerder gehonoreerd. "Ik had het gevoel dat ik de vraag moest beantwoorden," zei SBF bijna uitdagend.

In het algemeen moet gezegd worden dat de advocaten van SBF vaak bleekjes overkwamen. In de rechtszaal konden ze nauwelijks effectieve klappen uitdelen, vooral in het kruisverhoor van de kroongetuigen rond Caroline Ellison, Nishad Singh en Gary Wang. De deal die de voormalige leidinggevenden van FTX en Alameda hadden gesloten met de Amerikaanse autoriteiten had één van de belangrijkste pijlers van de strategie moeten zijn. In plaats daarvan werd dit punt echter zelden genoemd tijdens de hoorzittingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven