Nieuws - Saga 2: Zal de nieuwe Web3-telefoon van Solana zijn gebruikers rijk maken?
Door
100.000 pre-orders in 30 dagen: de Saga 2 is een hit. De eerste hints voor klanten van de tweede Solana-smartphone verschijnen. Wat pleit voor de aankoop - en tegen.
Meer dan 100.000 pre-orders in één maand. De Saga 2 is goed op weg om een kaskraker te worden. Het is de opvolger van 's werelds eerste Web3 mobiele telefoon, de Saga van Solana, die in mei 2022 werd gelanceerd en nu is uitverkocht. De reden voor de hype: de hoop van veel voorbestellers dat deze mobiele telefoon hen rijk zou maken. De eerste Saga werd een kleine meevaller voor de eigenaars. Ze ontvingen een airdrop van de memecoin Bonk (op een all-time high: $ 730) en later een exclusieve Saga Monke NFT (all-time high: 14 Solana, ongeveer $ 1.465). En dit alles tegen een oorspronkelijke prijs van $ 600.
Er bestaat nu een Saga DAO, een aantal (meestal waardeloze) airdrops en Saga NFT's zijn gevolgd en sommige Solana projecten plagen samenwerkingen. De Saga was eind 2023 van de ene op de andere dag uitverkocht en werd onverpakt aangeboden op eBay voor meer dan $ 3.000 dollar. De hoop lijkt groot dat het spel wordt herhaald met Saga 2. Of zelfs overtreft. Wat spreekt voor - en wat spreekt tegen.
Tot nu toe is er nog niet veel bekend over Saga 2. Geen foto, geen specificaties, alleen een belofte: het tweede hoofdstuk van het succesverhaal begint met de nieuwe mobiele telefoon, aldus de website van Solana Mobile. Pre-orders worden in drie termijnen geaccepteerd. Het Founders Window is net afgelopen en bood de Saga 2 aan voor $ 450 dollar. Nu volgt het Early Adopter Window met een toeslag van 50 dollar en daarna het Supporter Window. Daarna zal de prijs waarschijnlijk weer stijgen. De verkoophoeveelheid is beperkt: één smartphone per persoon, vijf per huishouden.
Saga 2 komt in 2025 uit en wordt gelanceerd met de steun van Solana-giganten zoals Backpack, Mad Lads, Tensor, Phantom, Solflare, Magic Eden en DRiP. Deze samenwerkingen wijzen in ieder geval op een ecosysteem van beloningen en stimulansen voor gebruikers. Volgens het bedrijf heeft het in de eerste maand 100.000 pre-orders ter waarde van bijna 42 miljoen dollar binnengehaald. Restituties zijn uitgesloten, tenzij de smartphone niet wordt geproduceerd.
Er is een leaderboard voor gebruikers die de mobiele telefoon aanbevelen aan anderen, met een puntensysteem. Er worden regelmatig snapshots gemaakt en de toppers ontvangen exclusieve NFT's. Elke pre-order klant kreeg ook een pre-order token in zijn portemonnee gedruppeld. Het gebruik ervan: nog onbekend. Maar dit alles wijst op een airdrop-campagne.
Afgewezen bij de lancering, daarna zeer begeerd: Saga werd gelanceerd in april 2022 met als doel een revolutie teweeg te brengen in de Web3-ervaring. Een speciale hardware wallet, een dApp store en vingerafdruk transacties. Web3 handiger dan ooit. Dat was de belofte. De realiteit kwam in de buurt. Maar er was een gebrek aan echt overtuigende use cases, afgezien van handel. De mobiele telefoon kampte ook met storingen. De Saga - meer een experimentele en spannende technologiedemo. En een flop op de markt. Er werden amper 3.000 exemplaren verkocht en de oorspronkelijke prijs van 1.000 dollar moest met bijna de helft worden verlaagd. Niemand was erin geïnteresseerd. Tot de hype rond airdrops en memecoins op Solana begon aan het einde van het jaar. En Saga zat er middenin.
Het hoogtepunt: elke Saga wordt geleverd met een zielsgebonden NFT, het zogenaamde Genesis token. Dit is voor altijd gekoppeld aan de Solana-portemonnee die het activeert. En het is eigenlijk deze NFT die de huidige waarde van Saga bepaalt - niet de mobiele telefoon. Dit komt omdat het Genesis token het recht op exclusieve beloningen, zoals airdrops, garandeert. Aanvankelijk stond daar niet veel tegenover.
De hype rond Saga kwam pas echt op gang toen gebruikers zich in november 2023 realiseerden dat elk Genesis token recht gaf op een airdrop van 30 miljoen Bonk. De memecoin was in een paar weken tijd met duizenden procenten gestegen. Omgerekend was de airdrop evenveel waard als de aankoopprijs van de Saga, de afgewezen mobiele telefoon was bijna van de ene op de andere dag uitverkocht. Hij werd al snel onverpakt verhandeld op eBay en dergelijke voor meer dan 3.000 US dollar. Naast de Bonk airdrop bleek de Saga Monke NFT bijzonder lucratief in januari 2024. Na een duikvlucht naar $ 100 klom hij naar een recordhoogte van $ 1.400.
Het is nog niet duidelijk waar de huidige saga naartoe gaat. De hype rond airdrops is vooral één ding: een marketinginstrument. En die zal waarschijnlijk afvlakken op de lange termijn en naarmate het aantal gebruikers groeit. Bonk en de Saga Monke NFT hebben al meer dan de helft van hun all-time high verloren. Er waren ook andere airdrops, maar die waren vaak maar een paar dollar waard. Of compleet waardeloos. Sommige waren helaas ook oplichterij.
De hamvraag is dus: zal het mogelijk zijn om Saga op lange termijn stevig te integreren in het Solana ecosysteem als een waardevol merk en NFT gemeenschap? Er zijn al tekenen die daarop wijzen: Saga hodlers in de VS konden het Helium netwerk, een soort gedecentraliseerd Vodafone, gedurende een bepaalde periode gratis gebruiken. In de toekomst zou je speciale items kunnen ontvangen voor populaire games of een whitelist slot voor langverwachte NFT-aankopen. Een Saga DAO met een eigen Discord is al een paar weken bezig om hier meer waarde en kwaliteit te leveren.
Een andere vraag dringt zich op: het ticket naar de Saga-voordelen is de Genesis NFT. Zal de opvolger zelfs met een eigen Genesis token komen? Of overwegen ze een nieuw systeem? En wat zou dat betekenen voor oude Sage-gebruikers? Het antwoord op de website is wat vaag: "Het Saga Genesis token is alleen beschikbaar voor Saga apparaten. Maar er is ongelooflijk veel interesse om gebruikers via dit mechanisme te bereiken. We kijken ernaar uit om op deze ervaring voort te bouwen in hoofdstuk 2." De preorder token zou een indicatie kunnen zijn van een vergelijkbaar beloningssysteem als de Genesis token.
Als Saga 2 echt pas in 2025 komt, zou het de volgende bullmarkt kunnen missen. De meeste analisten verwachten dat het tot 2025 duurt - niet langer. Wie weet hoeveel de memecoins, NFT's en airdrops dan waard zullen zijn. Of Solana. De laatste bullmarkten werden vaak gevolgd door correcties tot 90 procent voor altcoins, en veel altcoins gingen gewoon dood.
In het beste geval lanceert Saga 2 midden in een bullmarkt. En dankzij het aanhoudende succes van het debuut is het al lang geïntegreerd in het Solana ecosysteem als een gevestigd merk en community, met veel spannende samenwerkingen en lucratieve airdrops. Als je gelooft in de langetermijnvisie van Solana, kun je bijna niet fout gaan door een pre-order te plaatsen. Ook al word je er niet rijk van, voor 500 US dollar maak je deel uit van het lange experiment van een mobiel Web3 en heb je hopelijk een solide cryptomobiele telefoon in handen.