Nieuws - Ripple onderzoek: Blockchain kan financiële instellingen tegen 2030 10 miljard dollar besparen.

Door Ted Maas

Ripple onderzoek: Blockchain kan financiële instellingen tegen 2030 10 miljard dollar besparen.

Ripple (XRP)
Blockchain/Technologie
Crypto-acceptatie
Ripple onderzoek 2030 XRP

Van de 300 financiële professionals die in 45 landen werden ondervraagd, gelooft 97% dat blockchain de komende drie jaar een cruciale rol zal spelen op het gebied van snellere betalingssystemen.

Blockchain heeft de potentie om financiële instellingen rond 2030 ongeveer $10 miljard aan grensoverschrijdende betalingskosten te besparen. In het rapport, dat op 29 juli werd gepubliceerd door Ripple in samenwerking met de Amerikaanse Faster Payments Council (FPC), werden 300 financiële professionals uit 45 landen ondervraagd. De professionals komen uit verschillende sectoren, zoals fintech, banken, media, consumententechnologie en detailhandel. Van de ondervraagde deelnemers - van analisten tot directeuren en CEO's - gelooft 97% heilig dat blockchaintechnologie de komende drie jaar een cruciale rol zal spelen in het faciliteren van snellere betalingssystemen. Bovendien was meer dan de helft van de deelnemers het erover eens dat het belangrijkste voordeel van cryptocurrency de kostenbesparing is.

"In het onderzoek gelooft meer dan 50% van de respondenten dat lagere betalingskosten - zowel binnenlands als internationaal - het belangrijkste voordeel van crypto is," merkt het rapport op.

Volgens het rapport voorspelt fintech-analysebedrijf Juniper Research dat het gebruik van blockchain in wereldwijde transacties de komende zes jaar zal leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor banken.

"Juniper Research ondersteunt dit idee en wijst op het potentieel van blockchain om de besparingen voor financiële instellingen die grensoverschrijdende transacties uitvoeren aanzienlijk te verhogen - naar schatting 10 miljard dollar in 2030."

Naarmate het e-commerce landschap zich uitbreidt en bedrijven prioriteit geven aan internationale markten, zullen grensoverschrijdende betalingen de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen. Het rapport benadrukte een aanzienlijke verwachte toename van internationale betalingstransacties in 2030.

"Er wordt verwacht dat de wereldwijde grensoverschrijdende betalingsstromen $156 biljoen zullen bereiken - gedreven door een samengestelde jaarlijkse groei van 5%," aldus het rapport.

De meningen onder de deelnemers waren echter verdeeld over wanneer een meerderheid van de winkeliers betalingen in digitale valuta zullen omarmen. Terwijl 50% van de ondervraagden er vertrouwen in had dat de meeste winkeliers cryptobetalingen binnen de komende drie jaar zouden invoeren, waren er uiteenlopende meningen over de vraag of dit het komende jaar zou gebeuren. Deelnemers uit het Midden-Oosten en de Afrikaanse regio's toonden het hoogste niveau van vertrouwen, met 27% die geloofden dat de meeste winkeliers crypto als betaalmethode zouden accepteren binnen het komende jaar.

Ondertussen hadden leiders in de regio Azië-Pacific het minste vertrouwen, met slechts 13% binnen hetzelfde tijdsbestek. Maar over alle 300 ondervraagde deelnemers wereldwijd gaf 17% aan ervan overtuigd te zijn dat een dergelijke adoptie binnen het komende jaar zou kunnen plaatsvinden.

Dit komt voort uit het onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) waaruit blijkt dat er binnen zes jaar wel 24 CBDC's (Central Bank Digital Currencies) zouden kunnen circuleren.

In een rapport dat de BIS op 10 juli publiceerde, waarin 86 centrale banken van oktober tot december 2022 werden ondervraagd, bleek dat 93% van de centrale banken onderzoek doet naar CBDC's, en dat er tegen 2030 tot 15 retail en negen wholesale CBDC's in omloop zouden kunnen zijn.

Bekijk hier de koers van Ripple.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven