Nieuws - Hoe gaat de nieuwe digitale euro werken?
De Europese Commissie wil een digitale euro voor alle EU-burgers. Deze digitale munt moet de privacy en financiële stabiliteit waarborgen. De ECB is positief over het eerste voorstel, maar hoe gaat deze digitale coin werken?
Gisteren, 28 juni, publiceerde de Europese Commissie een wetgevingsvoorstel over de functionaliteit van de digitale euro. De CBDC (Central Bank Digital Currency) moet ervoor zorgen dat Europeanen in alle Schengenlanden gratis digitale betalingen kunnen doen.
Het voorstel bevat ook regels omtrent privacy en financiële stabiliteit. CBDC's zijn controversieel in de cryptogemeenschap. Sommigen prijzen ze als een goedkoop alternatief voor internationale betalingen, maar de meeste vrezen voor hun privacy en kijken met argusogen naar het Chinese sociale kredietsysteem.
We are also proposing the legal framework for a possible digital euro.
— European Commission (@EU_Commission) June 28, 2023
People and businesses could pay with the digital euro anytime and anywhere in the euro area.
It would be safe and secure, instant and convenient.
The #DigitalEuro would not replace cash. pic.twitter.com/ECazUa41E9
In een verklaring zei Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie, dat CBDC's "strategische voordelen" moeten opleveren. Een digitale euro zou ook de integriteit en veiligheid van het Europese betalingssysteem verbeteren, voegde hij daarbij toe. De Europese Centrale Bank verwelkomt de voorstellen van de Europese Commissie. In de herfst zal het Raad van Bestuur van de ECB beslissen of de digitale euro doorgaat naar de volgende planningsfase.
Ondertussen uitte FranK Schäffler, lid van de Bondsdag, kritiek. Hij zei tegen het Duitse BTC-ECHO: "De ECB heeft nog niet voldoende uitgelegd waar de voordelen van een digitale euro voor de burgers van Europa liggen. Tot nu toe werkt het betalingsverkeer goed. Daar zijn genoeg particuliere aanbieders voor."
De FDP-politicus waarschuwde ook: "Mocht er toch een digitale euro komen, dan mag deze contant geld niet verdringen, anonieme betalingen mogelijk maken en geen nieuwe risico's creëren voor het financiële systeem. Uiteindelijk is een digitale euro een operatie op het open hart van ons monetaire systeem. We moeten hier zeer voorzichtig te werk gaan."
De CBDC moet worden gebruikt als nationaal betaalmiddel in de hele eurozone en een alternatief bieden voor contant geld.