Nieuws - Rechtszaak met collectieve rechtsvordering verworpen: Coinbase wint in rechtbank

Door Luc Vesters

Rechtszaak met collectieve rechtsvordering verworpen: Coinbase wint in rechtbank

Wet en regelgeving
Exchanges
Coinbase wint in rechtbank

Coinbase wint in de rechtbank tegen de collectieve rechtsprocedure van enkele klanten. Zij wilden de cryptobeurs verhinderen om token te verhandelen.

US District Judge Paul Engelmayer heeft een groepsgeding tegen crypto-beurs Coinbase verworpen, meldt Reuters. Volgens de aanklagers verkocht Coinbase ongeregistreerde assets en handelde het zonder beursvergunning. Bovendien zou de cryptobeurs de openbaarmakingsregels hebben omzeild en "onwettige transactiekosten" in rekening hebben gebracht.

Engelmayer ziet het anders: "Coinbase speelde geen directe rol in de transacties", aldus de rechter. Hij stelde verder: "Deze activiteiten van een beurs komen overeen met marketinginspanningen, materialen en diensten die rechtbanken [...] onvoldoende hebben bevonden om gedaagden [Coinbase] als verkopers te kwalificeren."

Het verwerpen van de rechtszaak is een overwinning voor Coinbase. Het valt nog te bezien of de klanten tegen het vonnis in beroep zullen gaan. De aanklagers wilden het bedrijf ervan weerhouden tokens te verhandelen, terwijl ze schadevergoeding eisten voor het verlies en de transactiekosten. Eerder eiste de Nederlandse centrale bank al miljoenen van Coinbase, nadat de exchange zich niet juist geregistreerd had.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven