Nieuws - Nederlandse centrale bank eist miljoenen van Coinbase

Door Luc Vesters

Nederlandse centrale bank eist miljoenen van Coinbase

Wet en regelgeving
Wereldeconomie
Coinbase boete witwassen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een boete opgelegd aan crypto-beurs Coinbase, meldt Reuters.

Volgens het rapport moet Coinbase ongeveer €3,3 miljoen aan boetes betalen voor het niet naleven van de lokale regelgeving voor financiële dienstverleners. Cryptocurrencies bedrijven die in Nederland actief zijn moeten zich sinds mei 2020 registreren als geldtransporteur, volgens de regelgeving voor witwassen.

DNB zegt dat Coinbase tussen november 2020 en "ten minste" augustus 2022 niet aan de regels voldeed, voordat het zich op 22 september 2022 registreerde. Tijdens deze periode kan "een groot aantal ongebruikelijke transacties onopgemerkt zijn gebleven voor de onderzoekende autoriteiten", aldus DNB. De centrale bank hield er rekening mee dat Coinbase een van de grootste cryptobedrijven is en een "aanzienlijk aantal klanten in Nederland heeft", aldus de bank.

Coinbase gaf commentaar op de beschuldigingen. Volgens de verklaring is de cryptobeurs het niet eens met het besluit, dat "geen kritiek bevat op de feitelijke diensten" en overweegt het in beroep te gaan. De aandelen van Coinbase stegen de afgelopen weken weliswaar in waarde. Toch werd de cryptobeurs eerder dit jaar gedwongen zijn personeelsbestand in aantal te verminderen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven