Nieuws - Politie op Filipijnen pakt crypto scams en mensenhandel aan

Door Ted Maas

Politie op Filipijnen pakt crypto scams en mensenhandel aan

Scams, criminaliteit en fraude
Filipijnse  crypto scams

Zoals de plaatselijke Filippijnse krant Philstar meldt, is de plaatselijke politie er op 4 mei in geslaagd een grote slag te slaan tegen een criminele organisatie die zich schuldig maakte aan mensenhandel en crypto scams. Hierbij zijn twaalf verdachten gearresteerd.

De bende wordt ervan beschuldigd meer dan 1.000 mensen tegen hun wil vast te houden en hen te dwingen om voor crypto scams te werken. De politie heeft de slachtoffers inmiddels vrijgelaten. Het zijn allemaal mensen uit de Aziatische regio. Het gaat om 389 Vietnamezen, 307 Chinezen en meer dan 200 mensen uit Indonesië en de Filippijnen.

De smokkelaars hadden hen naar het land gelokt via berichten op sociale media met lucratieve werkaanbiedingen. De criminelen namen vervolgens de paspoorten van hun slachtoffers in beslag en dwongen hen om 18 uur per dag onder onmenselijke omstandigheden te werken. De slachtoffers moesten voornamlijk crypto-gebruikers uit de VS, Canada en Europa verleiden om geld of cryptocurrencies te storten op valse rekeningen, wallets en projecten.

De samenwerking van verschillende Filipijnse en Aziatische autoriteiten leidde uiteindelijk tot een gecoördineerde operatie tegen de criminelen. Ze worden nu voorgeleid aan een rechtbank in Manilla. Hier zullen ze worden aangeklaagd wegens mensenhandel.

In tegenstelling tot wat het grote publiek denkt, vormen criminele activiteiten tegenwoordig slechts een kleine fractie van alle cryptotransacties. Toch steeg het aantal criminele transacties in 2022 voor het eerst sinds 2019 weer, zo bleek uit een recent rapport van Chainalysis.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven