Nieuws - Poetin ondertekent wet voor Russische CBDC

Door Ted Maas

Poetin ondertekent wet voor Russische CBDC

CBDC
Wereldeconomie
Poetin ondertekent wet voor Russische CBDC

Poetins goedkeuring voor een digitale munt van de centrale bank komt te midden van strenge Westerse sancties en een hoge wereldwijde inflatie.

De Russische president heeft een wet getekend die een Russische centrale bankmunt introduceert. Volgens de wet is de Bank Rossii voortaan gemachtigd om haar eigen nationale valuta digitaal uit te geven aan burgers. Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een CBDC voor Rusland. Op 1 april van dit jaar ging een testfase van start. Met de goedkeuring van Poetin is de invoering een feit.

De ondertekende wet zorgt voor een noodzakelijk juridische kader en bepaalt ook hoe particuliere banken in de toekomst met de CBDC moeten omgaan. Daadwerkelijk gebruik door burgers lijkt echter nog ver weg. Volgens een verklaring van de centrale bank wordt dagelijks gebruik van de digitale munt op zijn vroegst in 2025 verwacht. De aanpassing van de CBDC is volgens de centrale bank ook vrijwillig.

Onder leiding van Poetin is Rusland sinds februari 2022 verwikkeld in een oorlog met Oekraïne. Dit heeft geleid tot strenge Westerse sancties en een hoge inflatie. Ondertussen bevindt de roebel zich in een neerwaartse spiraal. Voor Rusland en Poetin opent de CBDC nieuwe mogelijkheden om kapitaaluitstroom te voorkomen en biedt het een alternatief voor het SWIFT-betalingsnetwerk. De staatsbanken zijn namelijk uitgesloten van dit netwerk dankzij alle Westerse sancties.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven