Nieuws - PlanB komt met investeringstrategie: "Van $5 naar $130.000"

Door Luc Vesters

PlanB komt met investeringstrategie: "Van $5 naar $130.000"

Bitcoin (BTC)
Investeren

Disclaimer: Alle inhoud op de website is alleen voor informatieve doeleinden en vormt geen koop- of verkoopaanbeveling. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat PlanB's investeringsstrategie voorheen ook al is gefaald.

In april 2024 is het zover: voor de vierde keer in de geschiedenis van Bitcoin zal de hoeveelheid BTC die per nieuw block aan miners wordt uitgedeeld worden gehalveerd. In plaats van 6,25 BTC komen er slechts 3.125 nieuwe BTC in het netwerk. In het verleden werd deze halvering beschouwd als een belangrijke aanjager van de koers. Volgens Perma-Bulle en het brein achter het stock-to-flow model, PlanB, hadden investeerders aanzienlijke winsten kunnen maken door de halvering - met de juiste strategie.

PlanB analyseert de Bitcoin-halvering

De stelling: Als je alleen had geïnvesteerd ten tijde van de laatste drie halvingen en daarna weer had verkocht, zou de winst aanzienlijk groter zijn dan wanneer je de Bitcoin die je hebt gekocht gewoon zou aanhouden. De optimale tijd zou liggen tussen zes maanden voor de halvering en een volle 18 maanden erna.

PlanB ondersteunt zijn argument met een voorbeeld: Met deze strategie had je van $5 in totaal $130.000 kunnen maken. In het tegenovergestelde geval, als je de BTC had gehodled, zou vijf Amerikaanse dollar "slechts" 37.000 Amerikaanse dollar zijn geworden.

Toegegeven, het is gemakkelijk om dergelijke strategieën af te leiden op basis van koersontwikkelingen in het verleden. Vooruitkijken is veel complexer. In het verleden behaalde (koers)successen kunnen immers geen garantie bieden voor de toekomst. Bovendien zat PlanB er al duidelijk naast met zijn stock-to-flow model. Het meest geciteerde koersvoorspellingsmodel voor Bitcoin faalde uiteindelijk op 1 januari 2022.

Spaarplan of handelen: is het risico het waard?

Het analyseren van koersen moet je in elk geval leren. Iedereen die niet tot het zeldzame ras van winstgevende daghandelaren behoort, zou moeten beleggen op de lange termijn - vooral als het gaat om de volatiele cryptomarkt. Dit betekent de portefeuille op de automatische piloot zetten en op gezette tijden - zoals elke week of elke maand - een vooraf bepaald bedrag via een doorlopende order omzetten in digitaal goud. Dit zogenaamde Bitcoin spaarplan is minder winstgevend, maar brengt ook minder risico met zich mee.

Wie sinds 2013 in Bitcoin heeft geïnvesteerd - met slechts één US dollar per dag - is nu immers behoorlijk rijk. De 3.780 geïnvesteerde zou zijn veranderd in ongeveer 126.390 Amerikaanse dollars.

Bitcoin wallet op de automatische piloot

Een Bitcoin spaarplan heeft twee belangrijke voordelen. Beleggers maken zich psychologisch los van de grilligheid van de markt en kunnen in extreme situaties - zoals de FTX-crash - rustig achterover leunen. Ten tweede bouw je in de loop van de tijd een buffer op van digitale activa die automatisch groeit zonder dat je echt in je zak hoeft te tasten.

Dollar-cost averaging (DCA) is geen Bitcoin-specifieke beleggingsstrategie. Het is echter wel bijzonder geschikt vanwege de hoge volatiliteit van de digitale valuta. Een spaarplan is vooral de moeite waard voor langetermijnbeleggers. Door regelmatig te beleggen kunnen ze hun Bitcoin-voorraad geleidelijk vergroten. In de Bitcoin-scene hebben ze het over "stacking sats".

Ondanks de vele voordelen twijfelen critici aan het nut van het dollar cost averaging effect. Vooral in vergelijking met een directe investering is een hoger rendement niet per se gegarandeerd. Het argument: Op de lange termijn stijgen de markten toch wel. Dit geldt ook voor Bitcoin. Als je in 2013 $3.780 had geïnvesteerd (zoals in het voorbeeld hierboven), zou je nu meerdere malen miljonair zijn. Toch blijft het een raadsel hoe Bitcoin zich in de toekomst zal ontwikkelen. Met een spaarplan ben je veel veiliger onderweg.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven