Nieuws - Ordinals staat nu ook muziek toe op Bitcoin

Door Luc Vesters

Ordinals staat nu ook muziek toe op Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Ordinals staat nu ook muziek toe op Bitcoin

Een jaar geleden was het ondenkbaar, vandaag is het werkelijkheid met Bitcoin: NFT's, memecoins, spellen en sinds kort ook blockchain-gegenereerde muziek. Met een muziekmachine die gebouwd is op het Ordinals-protocol, kunnen cryptoliefhebbers nieuwe liedjes maken. In de zelftest valt op dat de muziek nog beperkt is tot 8-bit tonaliteiten, dus de hitlijsten kunnen voorlopig nog niet bestormd worden.

Het protocol is gemaakt door de pseudonieme ontwikkelaar Ratoshi en dient als aanvulling op het tekstgebaseerde rollenspel Descent into Darkness, dat ook op de Bitcoin blockchain draait. De ontwikkelaar maakte het geluid met behulp van de kunstmatige intelligentie ChatGPT en integreerde het in de blockchaintoepassing. Zulke on-chain apps bestaan al langer, bijvoorbeeld als speelbare versie van Doom.

Bitcoin en Smart Contracts: Een vreemd koppel

De muziek op Bitcoin is mogelijk dankzij een innovatieve ontwikkeling binnen de Ordinals. In plaats van de tot nu toe gebruikte technologie, kunnen zogenaamde "recursieve inscripties" communiceren met andere inscripties. Hierdoor kunnen gegevens die al in de blockchain staan worden opgehaald, vergelijkbaar met smart contracts op Ethereum. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de blokopslaglimiet van vier megabytes omzeilen - en gegevenscongestie vermijden.

Een tweede voordeel: lage transactiekosten. Hierdoor kunnen ontwikkelaars kosteneffectief op het hoofdnetwerk werken zonder afhankelijk te zijn van Layer 2-oplossingen. Tot nu toe is Bitcoin-muziek door de meeste gebruikers goed ontvangen. Critici zetten echter vraagtekens bij het nut van de technologie: "Satoshi [Nakamoto] zou een hartaanval hebben gehad."

Ordinals veroorzaken gegevenscongestie in de blockchain

In mei kostte een bitcoin-transactie 30 Amerikaanse dollar. Reden voor het bijbehorende hoge netwerkgebruik: Bitcoin NFT's. De hype rond het Ordinals-protocol genereerde immense activiteit op het netwerk. Hierdoor registreerde Bitcoin meer transacties - ongeveer 682.000 - op één dag dan ooit tevoren. Een mijlpaal in de meer dan 14-jarige geschiedenis.

Het Ordinals-protocol wordt kritisch bekeken in Bitcoin Maxi-kringen. Proof of Work is oorspronkelijk een systeem dat eigenlijk spam zou moeten voorkomen. Het argument is dat de blockchain nu "vervuild" raakt met willekeurige gegevenspakketten die weinig te maken hebben met financiële transacties. Aan de andere kant: Moet een open protocol als Bitcoin niet door de zure appel heen bijten en ook niet-financiële transacties toestaan?

Het valt nog te bezien in hoeverre de nieuwe muziektoepassing de zenuw van de Bitcoin-gemeenschap zal raken. Tot slot heeft het geschil over de ordinalen het debat over de blokgrootte weer aangewakkerd, en daarmee ook de oorlog over de blokgrootte.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven