Nieuws - BTC-transacties breken record - dit is wat erachter zit

Mike Hesp

Door Mike Hesp

BTC-transacties breken record - dit is wat erachter zit

Bitcoin (BTC)
BTC-transacties breken record - dit is wat erachter zit

Het aantal Bitcoin-transacties heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Dit komt vooral door de huidige hype rond BRC-20 tokens.

Op 1 mei registreerde Bitcoin op één dag meer transacties dan ooit tevoren. Een mijlpaal in zijn meer dan 14-jarige geschiedenis. Het aantal Bitcoin-transacties steeg tot meer dan 682.000 op één dag. Dat is bijna 200.000 transacties hoger dan het vorige record dat tijdens de bullmarkt op 14 december in 2017 werd gevestigd.

Meer dan de helft van de transacties op 1 mei was het gevolg van BTC Ordinal Inscriptions, die de afgelopen maanden steeds populairder zijn geworden. Daarnaast zijn transacties gekoppeld aan stortingen en opnames op cryptobeurzen vooral verantwoordelijk voor het resterende deel van de BTC-transacties, volgens Glassnode. Maar wat zijn BTC Inscriptions precies, welke functies maken ze mogelijk en waarom drijven ze momenteel het aantal BTC-transacties op?

Bitcoin Inscriptions veroorzaken een orkaan aan transacties

Met Bitcoin-orders kunnen Satoshis (de kleinste eenheden van een Bitcoin) worden verzonden en ontvangen, eventueel met gegevens als tekst, afbeeldingen, audiobestanden of video's. Het toevoegen van dergelijke gegevens aan een Satoshi wordt een inscriptie genoemd en de inhoud ervan wordt opgeslagen op de blockchain van Bitcoin.

Hoewel ordinals dus geen "tokens" zijn in strikte zin zoals NFT's of Ethereum ERC-20 tokens, kunnen ze voor soortgelijke zaken worden gebruikt en ook worden verhandeld. Bovendien worden ordinals volledig opgeslagen op de Bitcoin-blockchain, terwijl dit op andere blockchainnetwerken niet de standaard is.

Volgens on-chain analytics platform Dune.com, zijn er sinds januari al meer dan 3,3 miljoen Inscriptions aangemaakt, met alleen al op 1 mei meer dan 370.000 nieuwe inscriptions.

Wat zijn BRC-20 tokens?

Bitcoin BRC-20 tokens zijn digitale activa gebaseerd op de BTC blockchain en maken het mogelijk om Ordinals te maken op de blockchain. BRC-20 is dus een technische standaard waarmee ontwikkelaars aangepaste tokens kunnen maken op de Bitcoin Blockchain. BRC-20 tokens kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het vertegenwoordigen van digitaal eigendom, tokens of zelfs als onderdeel van een project of platform.

In principe lijken BRC-20 tokens qua werking dus sterk op ERC-20 tokens, die gebaseerd zijn op de Ethereum blockchain. Ze kunnen worden opgeslagen in wallets, verzonden worden naar andere gebruikers en verhandeld worden op cryptobeurzen. Ze hebben echter geen smart contract functionaliteit en zijn daarom veel beperkter in hun functie in vergelijking met ERC-20 tokens tot nu toe.

Populariteit stijgt, maar voorzichtigheid is geboden

Bitcoin-gebaseerde BRC-20 tokens lijken momenteel in populariteit te groeien. Uit gegevens van Brc-20.io blijkt dat er al meer dan 8.500 verschillende BRC-20 tokens zijn aangemaakt. Samen komen deze tokens tot een marktkapitalisatie van ongeveer 119 miljoen US dollar.

Maar niet alle tokens zijn echt nuttig: Vele zijn niet erg gerenommeerd en hebben een lage marktliquiditeit. Dat betekent dat ze vaak geen echte use case hebben, verdacht zijn van fraude of moeilijk te verkopen zijn. Daarom is het raadzaam om grondig onderzoek te doen alvorens te investeren in BRC-20 tokens. De nieuwe tokenstandaard staat nog in de kinderschoenen. Hoewel het mogelijk is dat sommige tokens een groot potentieel hebben. Het is echter even waarschijnlijk dat de overgrote meerderheid ervan op termijn tot nul zal vervallen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven