Nieuws - Oprichter Tornado Cash aangeklaagd

Door Ted Maas

Oprichter Tornado Cash aangeklaagd

Scams, criminaliteit en fraude
Oprichter Tornado Cash aangeklaagd

Meer dan een miljard dollar werd witgewassen via de cryptomixer Tornado Cash. De oprichters zijn nu aangeklaagd voor het witwassen van geld en het overtreden van sancties. Beide oprichters riskeren gevangenisstraffen van meerdere jaren.

Zoals het Amerikaanse Ministerie van Justitie aankondigde, worden Roman Storm en Roman Semenov beschuldigd van het witwassen van "meer dan een miljard US dollar aan criminele opbrengsten" via de cryptomixer. Ze werden beschuldigd van ‘samenzwering om geld wit te wassen en het exploiteren van een geldtransferbedrijf zonder licentie.’ Justitie noemt ook "honderden miljoenen dollars" die zijn witgewassen door de Noord-Koreaanse hackersbende Lazarus via Tornado Cash.

"Roman Storm en Roman Semenov zouden Tornado Cash hebben geëxploiteerd en bewust het witwassen van geld hebben gefaciliteerd," zegt aanklager Damian Williams. Ze "beweerden publiekelijk dat ze een technisch geavanceerd bedrijf zijn op het gebied van privacybescherming, maar in werkelijkheid wisten ze dat ze hackers en fraudeurs hielpen hun misdaden te verbergen".

Hij zei dat de aanklacht "een herinnering was dat het witwassen van geld via cryptocurrency transacties tegen de wet is, en dat degenen die zich bezighouden met het witwassen van geld vervolgd zullen worden". De oprichters van Tornado Cash riskeren jaren gevangenisstraf als ze worden veroordeeld. Storm zou al gearresteerd zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven