Nieuws - Ontstaat er een nieuwe Arbitrum hype?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ontstaat er een nieuwe Arbitrum hype?

Arbitrum (ARB)
Blockchain/Technologie
Staking
Ontstaat er een nieuwe Arbitrum hype?

Ethereums populairste schalingsoplossing Arbitrum komt weer op stoom. De reden: een financieringsprogramma van 50 miljoen dollar en de activering van staking.

De Arbitrum (ARB) koers was de afgelopen weken vrijwel niet te stoppen. Binnen twee weken klom de cryptocurrency van de layer 2-oplossing van 0,84 dollar naar meer dan 1,10 dollar en de koers lijkt verder te stijgen. Dit werd veroorzaakt door het onlangs gelanceerde "Short Term Incentive Programme". Dit is een financieringsprogramma van de Arbitrum Foundation dat ongeveer 50 miljoen ARB tokens verdeelt onder 29 geselecteerde projecten in het ecosysteem.

Deze kunnen op hun beurt gebruikersprikkels creëren en zorgen voor nieuwe instromen. Maar hoe hoog kan de prijs gaan? Staan we momenteel aan het begin van een "Arbitrum season"? Dat en meer hieronder.

Het initiatief heeft al duidelijk effect, zelfs voordat de tokens worden uitbetaald. In anticipatie van de naderende economische stimulans, stromen al veel gebruikers naar platforms binnen het Arbitrum netwerk. Een goed voorbeeld hiervan is de gedecentraliseerde cryptobeurs GMX, die haar totaal vergrendelde waarde in de afgelopen 30 dagen met bijna 20 procent heeft verhoogd. Met 12 miljoen ARB tokens is de DEX verantwoordelijk voor het grootste deel van deze stijging. Een beslissing van ArbitrumDAO zal waarschijnlijk de hype rondom het ecosysteem de komende weken verder aanwakkeren en mogelijk een nieuw "Arbitrum-seizoen" inluiden.

Lijst van Arbitrum STIP-ontvangers met hoeveelheden

Bron: Messari

Arbitrum gaat staking toevoegen

Na een stemming in het Arbitrum governance forum is één ding zeker: ARB zal binnen de komende 12 maanden een stakingsmogelijkheid krijgen. Gedurende deze periode kunnen de houders van deze cryptocurrency een rendement verwachten dat varieert van 7,8% tot een indrukwekkende 78%, afhankelijk van het totale aantal tokens dat wordt gestaked. Om hiervan te profiteren, moeten ze hun ARB tokens een volledig jaar vastzetten in een bijbehorend smart contract.

Voor het ecosysteem betekent dit opnieuw een aanzienlijke kapitaalinjectie met miljoenen dollars. Aan de andere kant is het zeer waarschijnlijk dat de innovatieve DeFi-protocollen van Arbitrum nieuwe toepassingen zullen ontwikkelen rond ARB, wat zal resulteren in aanvullende opbrengsten. Dit zou mogelijk leiden tot een groei van liquide staking tokens, vergelijkbaar met wat onlangs is gebeurd op Ethereum.


De financiering van dit alles wordt afgedekt door de royale schatkist van de Arbitrum DAO. Deze DAO bezit niet alleen een aanzienlijke reserve van 3,54 miljard ARB tokens, maar ook 70 miljoen Amerikaanse dollars die eind september terugvloeiden naar de organisatie omdat veel gebruikers geen gebruik maakten van hun ARB airdrop. Dit alleen al biedt voldoende financiële middelen om meer dan 60 procent van de campagne te bekostigen.

Voor sommigen binnen de cryptogemeenschap klinkt dit echter minder gunstig dan voor de meeste ARB-houders. Het initiatief wordt beschouwd als een "beperkte pot met geld om het verkopen te ontmoedigen," zoals opgemerkt door crypto-influencer Cobie op X. Dit is in tegenstelling tot netwerken zoals Ethereum, Solana of Cardano, waar staking een technisch doel dient, zoals het beveiligen van het netwerk via validators. Bij Arbitrum maakt de schier oneindige schat van de Arbitrum DAO dit hele initiatief mogelijk.

Arbitrum to the moon?

De eerdere mislukte stemming liet zien dat de DAO gedeeltelijk fungeert als een verzamelplaats voor zelfgenoegzame individuen. In die situatie gaf het leiderschap zichzelf 750 miljoen tokens, ondanks het feit dat 80 procent van de gemeenschap tegen stemde. Echter, de recente stemming met betrekking tot staking zou hen dit keer minder moeten storen, aangezien ze er zelf van profiteren. Het maakt niet uit waar de vonk vandaan komt; voor ARB investeerders is het enige dat telt dat het vuur wordt aangestoken.

De opwinding rond staking en het dApp-financieringsprogramma zou het project in de komende weken voldoende momentum moeten geven. Onlangs kondigde Arbitrum ook de voltooiing aan van een belangrijke mijlpaal: Arbitrum Orbit. Dit betekent dat ontwikkelaars nu voor het eerst op Arbitrum laag 3-netwerken kunnen lanceren, wat feitelijk neerkomt op laag 2-ketens van laag 2-ketens. Bovendien is er Stylus, een ontwikkelaarsinitiatief dat programmeurs in staat stelt smart contracts te schrijven in Rust, C en C++. Dit zou naar verwachting de populariteit van het blockchain-ecosysteem nog verder vergroten.

Wat betreft de prestaties van het ARB token lijkt op dit moment alles mogelijk. Sommige waarnemers wijzen erop dat Solana (SOL) onlangs met 80 procent is gestegen zonder een significante toename in on-chain activiteit. In het geval van ARB is echter het feit in het voordeel dat het de vierde grootste blockchain is qua Total Value Locked (TVL) en de thuisbasis is van enkele van de meest populaire DeFi-toepassingen. Bovendien zullen insiders en teamleden pas volgend jaar tokens kunnen verkopen. In theorie zou er dus geen algemene druk zijn van insolvente investeerders, vergelijkbaar met het geval van Solana, tot aan de Bitcoin-halving. Dit legt een stevige basis voor een sterke prijsontwikkeling.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven