Nieuws - Onthulling van een insider: De waarheid achter de illegale miljoenen van Do Kwon

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Onthulling van een insider: De waarheid achter de illegale miljoenen van Do Kwon

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
Onthulling van een insider: De waarheid achter de illegale miljoenen van Do Kwon

Er werd beweerd dat Do Kwon 10.000 Bitcoin had overgemaakt naar de Zwitserse Sygnum Bank en later had uitbetaald. Een persoon die bekend is met de zaak heeft echter uitgelegd dat dit niet waar is en heeft onthuld waar het geld van Do Kwon zich werkelijk bevindt.

Een jaar geleden stort het Terra-ecosysteem op spectaculaire wijze in elkaar door vermeende fraude van Do Kwon, het brein achter het miljardenproject. Na zijn onderduiken wordt hij in maart gearresteerd op de luchthaven van Montenegro. Het Zuid-Koreaanse openbaar ministerie legt in het lopende onderzoek een verband met de Zwitserse Sygnum Bank, waar Kwon 10.000 Bitcoin naar zou hebben gestuurd en nog eens 100 miljoen dollar op een rekening zou hebben staan.

Vanwege zakelijke relaties met Sygnum heeft de bank minder dan de helft van de Bitcoin ontvangen, wat ongeveer overeenkomt met 100 miljoen dollar. Van dit bedrag was 70% overgemaakt naar een trustrekening van een gerenommeerd internationaal advocatenkantoor op basis van een gerechtelijk bevel. De overige 30% was bedoeld voor betalingen met een duidelijke operationele zakelijke achtergrond en de zakelijke relatie bestond al voor de ineenstorting van het ecosysteem

Na het faillissement werden werknemers van Terra gewoon doorbetaald

In mei 2022 stortte het Terra Luna-ecosysteem in, waarbij er geen tekenen waren van een criminele achtergrond. Terraform Labs, het bedrijf achter het ecosysteem, had op dat moment een relatief groot aantal werknemers, waardoor er nog legitieme operationele betalingen plaatsvonden. De betalingen zijn uitgevoerd door Sygnum Bank, zo wordt gemeld.

Na bekendmaking van de rekening van de Terra-oprichter bij Sygnum Bank, ontstonden wilde speculaties. Zo werd bijvoorbeeld het gerucht verspreid dat Do Kwon cryptofondsen had ingewisseld voor contant geld en deze in Zwitserland had opgenomen. Echter, zoals de persoon die bekend is met de zaak bevestigde, ontbreekt elke feitelijke basis hiervoor. Sygnum Bank geeft geen contant geld uit en accepteert dit ook niet. Het scenario waarbij iemand Bitcoin op een USB-stick meeneemt en met geldkoffers wegrijdt, bestaat niet.

Het is nog onduidelijk of er nog geld op de rekening in Zwitserland staat. Zowel Zuid-Koreaanse als Amerikaanse opsporingsinstanties willen momenteel de bankrekening bevriezen. Belangrijk om op te merken is dat er geen aanklachten zijn ingediend tegen Sygnum Bank, noch door een buitenlandse, noch door een binnenlandse autoriteit.

Eindstation Montenegro

Na de ineenstorting van Terra is Do Kwon ondergedoken en heeft hij verschillende landen bezocht terwijl hij incheckt op Twitter. Hij heeft onder andere Costa Rica, Kosovo en Servië bezocht voordat hij naar Montenegro reisde. Op de luchthaven van Montenegro werd hij gearresteerd door de autoriteiten.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn momenteel in een strijd om uitlevering van Do Kwon. Er is al een aanklacht wegens fraude tegen hem ingediend. Doordat hij met vervalste reisdocumenten uit Costa Rica reisde, wordt hij ook door de lokale autoriteiten aangeklaagd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven