Nieuws - Gearresteerd: Dit is wat Do Kwon te wachten staat

Door Ted Maas

Gearresteerd: Dit is wat Do Kwon te wachten staat

Terra Luna Classic (LUNC)
Scams, criminaliteit en fraude
Wet en regelgeving
Do Kwon arrestatie

Nadat vermeende cryptofraudeur Do Kwon, 23 maart, in Montenegro werd gearresteerd, wordt de oprichter van Terra Luna volgens convergerende berichten nu geconfronteerd met een stortvloed aan rechtszaken.

Zuid-Koreaanse autoriteiten, de US Securities and Exchange Commission (SEC) en de US Attorney's Office in New York hebben aanklachten wegens fraude ingediend. Nu worstelen Zuid-Korea en de VS over de uitlevering van Do Kwon. Montenegro heeft namelijk alleen met de VS een uitleveringsverdrag. De overeenkomst geldt echter alleen voor Amerikaanse burgers of als er Amerikaanse burgers bij betrokken zijn. Dit laatste aspect is een belangrijk criterium.

Volgens Cointelegraph wordt Do Kwon beschuldigd van acht aanklachten, waaronder effectenfraude, samenzwering om fraude te plegen en marktmanipulatie. De verdachte zou misleidende verklaringen hebben afgelegd over onder meer de Terra stablecoin, Terra-Classic (USTC) en zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar, aldus de aanklager.

Aangezien Do Kwon gebruik zou hebben gemaakt van vervalste reisdocumenten uit Costa Rica, wordt hij ook aangeklaagd door de Montenegrijnse autoriteiten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Filip Adzic vond de arrestatie plaats op de luchthaven van Podgorica.

Kwon dook onder na de ondergang van Terra Luna in mei 2022 en wordt sindsdien gezocht door Interpol.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven