Nieuws - OneCoin: Ex-beveiligingschef ontvlucht huisarrest in aanloop naar rechtszaak

Mike Hesp

Door Mike Hesp

OneCoin: Ex-beveiligingschef ontvlucht huisarrest in aanloop naar rechtszaak

Scams, criminaliteit en fraude
OneCoin: Ex-beveiligingschef ontvlucht huisarrest in aanloop naar rechtszaak

Frank Schneider hielp de cryptokoningin ontsnappen. Nu is hij ondergedoken voor zijn proces. Hebben de autoriteiten in Luxemburg hem geholpen?

Hij was het hoofd van de beveiliging van de "cryptokoningin" en hielp ooit de meest gezochte crimineel ontsnappen. Nu is Frank Schneider zelf ondergedoken. Dit meldt de Britse BBC. Er stond hem een proces te wachten in de VS - en tot 40 jaar gevangenisstraf. Er doen verschillende theorieën de ronde over zijn verblijfplaats. Sommige sporen leiden naar de Verenigde Staten, andere naar Luxemburg of zelfs Dubai.

Frank Schneider werd twee jaar geleden in een spectaculaire operatie gearresteerd door de Franse autoriteiten. Sindsdien staat hij onder huisarrest in zijn buitenhuis in het noordoosten van het land. De Fransen hadden zijn uitleveringsverzoek aan de Amerikanen ondertekend op 15 februari 2023. Naar verluidt heeft de ex-spion zich ontdaan van zijn enkelband. Zelfs naaste familieleden weten niets over zijn verblijfplaats.

Hoe hij de cryptokoningin hielp ontsnappen

Volgens een insider in het Luxemburgse dagblad is Schneider "in veilige handen van een ander justitieel apparaat". Eén veronderstelling: de Luxemburgse autoriteiten hebben hem gered. Vooral conservatieve partijen wilden zijn uitlevering voorkomen. Het is maar 30 minuten rijden van zijn huis naar zijn huis.

Andere theorieën: Schneider heeft, net als andere ex-OneCoiners, een deal gesloten met de VS en staat daar nu onder huisarrest. Een andere mogelijkheid is dat hij onderdak heeft gevonden in Israël of Groot-Brittannië via oude contacten bij de geheime dienst. Of hij is ondergedoken in Dubai, een "veilige haven" voor criminelen.

Frank Schneider was adviseur en hoofd beveiliging van de miljardenzwendel OneCoin. Volgens geruchten gaf hij Ruja Ignatova de beslissende tips voor haar ontsnapping. In een van zijn vele persinterviews vertelde hij dat hij Ruja Ignatova in de nacht van 25 oktober 2017 aan de telefoon had gehad. Ze werd door mannen over de Groene Grens terug naar Bulgarije gebracht, vertelde ze hem. In de nacht stuurde ze een sms: "Veilig thuis". Haar laatste teken van leven.

OneCoin wordt beschouwd als de zwendel van de eeuw

OneCoin wordt beschouwd als een van de grootste cryptozwendels aller tijden. Losbandige feestjes in Bulgarije en Londen. Kamers vol cash, privépionnen en opgelichte klanten, over de hele wereld. Europol en de FBI plaatsten oprichter Ruja Ignatova in juni 2022 op hun lijsten van 's werelds meest gezochte criminelen, naast seriemoordenaars, terroristen en drugskartelbazen. Er lopen onderzoeken naar OneCoin in tal van landen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven