Nieuws - On-chain activiteit op het Bitcoin-netwerk bereikt recordhoogte

Door Ted Maas

On-chain activiteit op het Bitcoin-netwerk bereikt recordhoogte

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
ordinals

Laten we eerlijk zijn: er gebeurt niet veel op het Bitcoin netwerk qua technologische ontwikkelingen. In het ontwikkelingsoverzicht staat de grootste en oudste cryptocurrency dan ook op de 11e plaats - achter Solana (SOL) en de Internet Computer (ICP). Dit is de afgelopen weken echter veranderd. Met de integratie van ordinal inscriptions is er beweging op het netwerk.

De inmiddels 160.000 Bitcoin NFT’s zijn een populair gespreksonderwerp. Tegenstanders bekritiseren de "verspilling" van waardevolle blokruimte. Voorstanders zien juist een toegenomen vraag naar deze ruimte en de technologische ontwikkeling van Bitcoin.

Een neutrale blik op de data onthult echter meer. De gemiddelde blokgrootte is aanzienlijk veranderd, van een typische bovengrens van 1,5 megabyte (MB) naar 2,0 en 2,5 MB. BTC-inscriptions zijn van nature grotere bestanden en nemen daarom meer ruimte in elk Bitcoin-blok in beslag.

Een tweede indicator voor de toegenomen on-chain activiteit: de Unspent Transaction Output (UTXO). Het totale aantal UTXO's heeft met 137 miljoen een nieuw record bereikt. UTXO's zijn het huidige totaal van alle onuitgegeven, mogelijke outputs in het netwerk, d.w.z. satoshis die kunnen worden overgedragen met behulp van de bijbehorende private keys. Ook het gebruik van Taproot addressen (die ordinal inscriptions mogelijk maken) bereikte een nieuw record.

Transactievolume BTC laag

Naast de activiteit op het Bitcoin-netwerk is ook de prijs aanzienlijk gestegen. Het transactievolume daarentegen is "extreem laag gebleven", zoals Glassnode uitlegt in zijn wekelijkse analyserapport. "Zulke lage waarden werden slechts enkele keren eerder in de geschiedenis waargenomen," aldus Glassnode.

"Wat interessant is, is dat al deze gevallen in bear markets en significante sell-off correcties zijn geweest." Dit levert bewijs dat de markt overbought is, althans op korte termijn, aldus Glassnode.

MVRV-indicator stijgt opnieuw

Een blik op de MVRV-indicator geeft meer duidelijkheid. Deze indicator beschrijft de verhouding tussen de marktkapitalisatie en de werkelijke waarde die in Bitcoin is opgeslagen. Als de verhouding tussen marktkapitalisatie en gerealiseerde waarde onder de 1 ligt, wijst dit op overselling - een trendbreuk was in dat geval waarschijnlijk. Wat niet lang duurde om uit te komen. Na de schitterende bull rally van de afgelopen weken was Bitcoin gestegen tot boven de 25.000 US dollar. Tegelijkertijd is ook de MVRV-waarde gegroeid en staat deze op 1,23. Of de koers van Bitcoin verder zal stijgen is, valt nog te bezien.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven