Nieuws - Nvidia wordt het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Door Luc Vesters

Nvidia wordt het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Nvidia wordt het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Nvidia, dat in de game- en cryptogemeenschap vooral bekend staat om zijn eigen grafische kaarten, heeft nu de titel van "meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld". Gisteren, dinsdag, stegen de aandelen van Nvidia met 3,6 procent, waardoor de marktkapitalisatie steeg naar 3,34 biljoen dollar. Dit betekent dat Microsoft, dat "slechts" 3,32 biljoen Amerikaanse dollar waard is, nu ook zijn nederlaag moet toegeven.

Ter vergelijking: Bitcoin heeft momenteel een marktkapitalisatie van 1,29 biljoen dollar. Sinds het begin van het jaar zijn de aandelen van Nvidia spectaculair met 170 procent gestegen, waarmee ze BTC ver achter zich lieten.

Nog maar vijf jaar geleden was de marktkapitalisatie van Nvidia een bescheiden USD 100 miljard. Onlangs nog meldde het bedrijf dat de omzet in Q1 met 18 procent was gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal en met 262 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Sinds eind 2022 is de aandelenkoers van Nvidia meer dan vernegenvoudigd. De stijging gaat hand in hand met de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie. Nvidia controleert ongeveer 80 procent van de markt voor AI-chips die worden gebruikt in datacenters.

Nvidia's AI-gedreven datacenterdivisie genereerde in het eerste kwartaal een omzet van 22,6 miljard Amerikaanse dollar. Vergeleken met een jaar eerder is dat een stijging van 427 procent.

Nvidia werd opgericht in 1991 en richtte zich aanvankelijk op chips voor 3D-games. Later werd het bedrijf ook bekend als chipfabrikant voor de mining van Bitcoin en cloud gaming abonnementen.

Op 7 juni vond er een aandelensplitsing plaats van 1:10, wat betekent dat een enkel aandeel momenteel wordt verhandeld voor 136,4 USD.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven