Nieuws - Nike met nieuw NFT-plan voor 2024?

Door Luc Vesters

Nike met nieuw NFT-plan voor 2024?

Polygon (MATIC)
NFT
Crypto-acceptatie
Nike met nieuw NFT-plan voor 2024?

Na een lange pauze is dotSwoosh, Nike's afdeling voor virtuele creaties, terug in de community van de sportartikelenfabrikant. De plannen van het bedrijf voor 2024 worden aangekondigd in een nieuwe blogpost. Vorig jaar veroorzaakte het nieuws dat Nike de wereld van niet-fungible tokens (NFT's) wilde veroveren nogal wat opschudding in de industrie. Er is immers een wereldwijde fanbase die bereid is veel geld uit te geven aan nieuwe sportschoenen met het beroemde Swoosh-logo.

Op het dotSwoosh platform kunnen leden van de community digitale collector's items zoals schoenen en shirts kopen. De items kunnen binnenkort ook worden gebruikt in videogames en voor virtuele ervaringen, waardoor spelers zich op een nieuw niveau kunnen aanpassen. Maar dat is nog lang niet alles, want Nike plant nog meer voor 2024. Wat kunnen fans en gamers nu echt verwachten?

Hoe Nike zijn weg vond in de blockchain-ruimte

De eerste stap van de fabrikant van sportartikelen in de blockchain-ruimte vond een paar jaar geleden plaats met de overname van RTFKT en de oprichting van het dotSwoosh-platform. Nike heeft dienovereenkomstig ingespeeld op de nieuwste NFT-hype. Toch is het bedrijf nogal voorzichtig gebleven in zijn benadering van digitale artikelen en heeft daarom niet alleen zijn virtuele producten op de blockchain uitgebracht.

Terwijl dotSwoosh aanvankelijk talloze digitale sneaker NFT's presenteerde op het Polygon netwerk, gaf een aankondiging van 2023 de gemeenschap hoop op mogelijke NFT samenwerkingen met EA Sports en Fortnite. De Fortnite samenwerking werd uiteindelijk echter alleen gerealiseerd als een normale verkoopcampagne voor digitale collectibles waarbij geen blockchain technologie werd gebruikt. De laatste aankondiging laat nog steeds een aantal dingen onduidelijk, maar er zijn in ieder geval een aantal nieuwe inzichten.

"In-game wearables" hebben topprioriteit

Een van de belangrijkste daarvan is de aankondiging van nieuwe in-game wearables. De blogpost van Nike maakt een duidelijk onderscheid tussen "digitale collectibles" en de eerder genoemde "in-game wearables". Dit onderscheid laat de mogelijkheid open dat de laatste helemaal geen NFT's zijn, maar dat ze meer lijken op Nike's samenwerking met Fortnite 2023. Zoals dotSwoosh schrijft:

Met de lancering van een nieuwe lijn virtuele producten - Nike In-Game Wearables - duiken we nog dieper in de wereld van videogames. In-game wearables zijn anders dan onze digitale collectibles (zoals OF1) omdat je deze collecties direct in je favoriete videogames kunt kopen en dragen.

dotSwoosh, blogbericht van 13.01.24

Daarnaast moet het ook mogelijk zijn om exclusieve kleding en schoenen vrij te spelen in de echte wereld op basis van de items die je in games hebt gekocht. Nike streeft dus naar een intensieve koppeling tussen de echte en virtuele wereld. Een andere belofte is daarom nog beperktere fysieke producten voor leden van de dotSwoosh community. Zij zouden exclusieve toegang krijgen als ze eerder in-game wearables of digitale collectibles van Nike hadden gekocht. Het eerste product van deze soort was de "Air Force 1 Low TINAJ" sportschoenen, die afgelopen oktober werden gedropt voor 120 Amerikaanse dollar.

Wat kunnen we nog meer verwachten van dotSwoosh?

Last but not least heeft dotSwoosh aangekondigd dat de verantwoordelijke artiesten gemakkelijker beloond zullen worden voor hun werk. Hiervoor kunnen gebruikers hun digitale verzamelobjecten waarschijnlijk naar hun eigen portemonnee verplaatsen en deze later verhandelen op beurzen. Nike plant hiervoor echter geen eigen handelscentrum, maar wil liever toegang tot bestaande aanbieders mogelijk maken. Volgens dotSwoosh zullen klanten hiervoor geen speciale crypto wallet nodig hebben, maar in de toekomst hun gaming account direct kunnen koppelen.

Ondanks dit opwindende plan voor 2024 moeten we niet vergeten dat grote bedrijven zoals Meta en Reddit zich al hebben teruggetrokken uit de NFT-ruimte vanwege een gebrek aan succes en kritiek van gebruikers. Maar misschien kan de ondernemende fabrikant van sportartikelen bereiken wat anderen niet is gelukt. Eén ding moet nog gezegd worden: iedereen die als actief lid van de Swoosh community virtuele producten van Nike koopt, kan later als beloning aanzienlijk duurdere fysieke producten kopen. Vanuit zakelijk oogpunt is dit ongetwijfeld een aantrekkelijk concept.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven