Nieuws - Nieuwe bevindingen uit de rechtszaak tussen Binance en de SEC

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Nieuwe bevindingen uit de rechtszaak tussen Binance en de SEC

Wet en regelgeving
VS
Exchanges
Nieuwe bevindingen uit de rechtszaak tussen Binance en de SEC

Nieuwe bevindingen uit de rechtszaak tussen Binance en de SEC wijzen opnieuw op problemen voor 's werelds grootste cryptobeurs.

Temidden van de hoopla van gisteren over de etappe-overwinning van Grayscale tegen de SEC, ging één ding bijna verloren: een undercover filing door de SEC in de rechtszaal in de zaak tegen Binance. Een uiterst zeldzame gebeurtenis die zou kunnen wijzen op een lopend strafrechtelijk onderzoek tegen 's werelds grootste cryptobeurs. Dat is tenminste de mening van John Reed Stark, voormalig hoofd van de SEC's Division of Internet Enforcement.

Stark heeft altijd commentaar gegeven op de gebeurtenissen rond de rechtszaken tussen de SEC en de cryptosector. Hoewel hij kritisch is over de SEC, zag hij onlangs de autoriteit op veel punten in het gelijk staan, ook al werd de autoriteit door de rechtbanken afgepoeierd in de Ripple-zaak en nu ook Grayscale. Binance staat echter een veel minder genadig lot te wachten, als we Starks laatste veronderstellingen mogen geloven.

SEC houdt zich op de achtergrond

Als civiele autoriteit handelt de Amerikaanse Securities and Exchange Commission gewoonlijk transparant. Alle dossiers en rechtszaken zijn dan ook openbaar. Alleen in "zeldzame gevallen", zegt Stark, gebruikt de SEC de tactiek die we hier zien. Met het verzoek tot "verzegelde indiening" kan "gevoelige of vertrouwelijke informatie" worden overgedragen aan de rechtbank, buiten het zicht van het publiek, aldus Stark. Volgens hem had de SEC ook zo'n 37 "ondersteunende stukken" ingediend bij de rechtbank.

Deze ongebruikelijke feiten suggereerden dat er meer aan de hand was dan het eigen onderzoek van het bureau. De actie, zei hij, wijst op twee mogelijkheden. Of de SEC probeert de identiteit van belangrijke getuigen of bedrijven te beschermen. Hiervoor is het meestal voldoende om individuele passages in de documenten onherkenbaar te maken. Of de documenten overlappen met lopende strafrechtelijke onderzoeken door een andere instantie, bijvoorbeeld het Department of Justice (DOJ).

Ministerie van Justitie op het spoor van Binance?

Al enige tijd gaat het gerucht dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de cryptobeurs Changpeng Zhao (CZ) op het spoor is. Volgens recente berichten overweegt het bureau een rechtszaak tegen zijn bedrijf, maar aarzelt het vanwege zorgen over een kettingreactie à la FTX. Zoals John Reed Stark speculeert, kan de DOJ daarom zelfs al heimelijk een aanklacht tegen Binance hebben ingediend om de zaak achter gesloten deuren te schikken. Als de cryptobeurs zich niet verzet tegen het verzoek van de SEC, zou dit zelfs zeer waarschijnlijk zijn, aldus de voormalige SEC-medewerker.

Hoe dan ook, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission lijkt in het bezit te zijn van zeer uitgebreid en belastend bewijsmateriaal. Vermoedelijk is dit gerelateerd aan "niet-openbare, Binance-gerelateerde beschuldigingen van witwassen of ander crimineel gedrag", aldus Stark. In de 20 jaar dat hij bij de SEC werkte, werkte hij samen met het Ministerie van Justitie aan talloze zaken en deed hij bijna nooit undercover onderzoek. Het feit dat de SEC überhaupt gebruik maakt van dergelijke tactieken is volgens hem "niet genoeg te benadrukken".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven