Nieuws - NFT-project van Mila Kunis aangeklaagd
Het NFT-project "Stoner Cats" van actrice Mila Kunis zou de effectenwetgeving hebben overtreden. Beleggers zouden een schadevergoeding kunnen krijgen.
De SEC heeft opnieuw haar voet tussen de deur gehouden met betrekking tot de crypto-sector. De uitgevers van de NFT-collectie Stoner Cats, waaronder actrice Mila Kunis, zijn aangeklaagd wegens ongeoorloofde effectenhandel. Volgens de SEC werden de NFT's naar verluidt verkocht met winstbeloftes en werd er alleen al door royalty's 20 miljoen US dollar binnengehaald. Na de ophef in de altcoin-sector lijken nu ook NFT-projecten in het kruisvuur van de autoriteit terecht te komen. Kritiek hierop komt ook uit eigen gelederen.
De cryptosector staat al enige tijd onder vuur dankzij de SEC. Denk bijvoorbeeld aan de procedure tegen Ripple. Een veelgehoorde beschuldiging: ongeregistreerde effectenhandel. De SEC heeft het nu over het NFT-project Stoner Cats, mede opgericht door Mila Kunis. De verkoop van de tokenverzameling bestaande uit 10.000 verschillende katten, waarvoor ook een aparte animatieserie wordt geproduceerd, zou in strijd zijn geweest met de effectenwetgeving.
Today we charged Stoner Cats 2 LLC with conducting an unregistered offering of crypto asset securities in the form of purported non-fungible tokens (NFTs) that raised approximately $8 million from investors to finance an animated web series called Stoner Cats.
— U.S. Securities and Exchange Commission (@SECGov) September 13, 2023
Opvallend is de kritiek van bepaalde SEC-leden. In een gezamenlijke verklaring van SEC-commissarissen Hester Peirce en Mark Uyeda wordt de actie van het bureau bekritiseerd als buitensporig. Het feit dat NFT's nu worden behandeld als effecten zien zij als absurd. Als de effectenwetgeving op dezelfde manier zou worden toegepast "op fysieke verzamelobjecten", "zou de creativiteit van kunstenaars verdwaald raken in de schaduw van juridische ambiguïteit".
Hoewel de NFT-markt "geen vrijbrief" heeft, wijzen Peirce en Uyeda erop dat projecten zoals de Stoner Cats eerder onder "fan crowdfunding" vallen. In principe zouden NFT's "niet veel verschillen van Star Wars collectible figures". In plaats van "willekeurige handhavingsmaatregelen" zouden er nu "duidelijke richtlijnen voor kunstenaars en andere makers" moeten zijn.