Nieuws - Na Nederland, Cyprus en Frankrijk verlaat Binance nu ook het Verenigd Koninkrijk.

Door Ted Maas

Na Nederland, Cyprus en Frankrijk verlaat Binance nu ook het Verenigd Koninkrijk.

Exchanges
Wet en regelgeving
Binance weg uit UK, Litebit stopt

Na Nederland, Cyprus en Frankrijk verlaat Binance nu ook het Verenigd Koninkrijk. De eerste tekenen waren al op 30 mei te zien, toen Binance Markets Limited (BML) een officiële licentieaanvraag introk.

Dit blijkt uit een bericht van de Engelse Financial Markets Authority (FCA). Hierdoor heeft Binance geen enkele vergunning om in het land te opereren. Volgens de FCA heeft BML haar aanvraag vrijwillig ingetrokken.

Volgens Ilir Laro, hoofd van Binance Markets Limited, heeft de intrekking van de licentie geen invloed op de activiteiten van BML. Dit komt omdat het bedrijf op geen enkel moment actief zou zijn geweest in het Verenigd Koninkrijk. Volgens hem werd BML in 2020 gekocht door Binance om een gereguleerd bedrijf te starten in het Verenigd Koninkrijk. Deze poging was echter "mislukt" en daarom was BML sindsdien gesloten. Toch sluit het nieuws aan op de eerdere slechte berichten.

Binance vertrekt uit meerdere landen

In de afgelopen dagen had Binance zich al teruggetrokken uit Cyprus en Nederland vanwege problemen met de regelgeving. Daarna volgde een onderzoek door Franse autoriteiten op verdenking van witwassen. Vooral het sluiten van de Nederlandse tak zorgde voor een schokgolf door het Europese crypto landschap. In een persbericht vertelde Binance:

Het spijt ons u te moeten informeren dat Binance de Nederlandse markt verlaat. Met onmiddellijke ingang worden geen nieuwe gebruikers meer geaccepteerd die in Nederland wonen.

Gebruikers die al geregistreerd waren kunnen enkel activa opnemen en dus geen geld meer overmaken naar het platform. De beurs stopt ook per direct alle trades voor Nederlandse accounts. De achtergrond is een ontbrekende vergunning als Virtual Asset Service Provider (VASP) in Nederland. Volgens eigen zeggen heeft de Nederlandse financiële toezichthouder Binance nooit de benodigde vergunning verleend, ondanks "een uitgebreid aanvraagproces".

Binance: Boetes wegens ontbrekende licenties

In april 2022 legde De Nederlandsche Bank Binance een boete op van €3,325 miljoen. De reden was het ontbreken van een licentie. De boete werd in ieder geval met vijf procent verlaagd omdat Binance vervolgens de benodigde licentie aanvroeg.

Onlangs kwam het bedrijf onder vuur te liggen van de SEC in de VS. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission beschuldigde de Amerikaanse afdeling van het bedrijf van verduistering en klaagde de beurs aan. Slechts korte tijd later legde Binance.US zijn activiteiten bijna volledig stil; stortingen in USD zijn niet langer mogelijk.

Het negatieve nieuws in deze bearmarkt is nog zeker niet ten einde. In deze tijd is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar een betrouwbare partner, gezien het stoppen van de Nederlandse broker Litebit en het vertrek van Binance uit de Nederlandse markt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven