Nieuws - Multichain stopt met operaties na het verdwijnen van CEO Zhaojun

Door Luc Vesters

Multichain stopt met operaties na het verdwijnen van CEO Zhaojun

Multichain stopt met operaties na het verdwijnen van CEO Zhaojun

Multichain, een belangrijke blockchain-startup, heeft aangekondigd te stoppen met de operaties. De beslissing komt nadat de oprichter en CEO van het bedrijf, Zhaojun, op 21 mei 2023 door de Chinese politie werd meegenomen vanuit zijn huis. Sindsdien heeft het Multichain-team geen contact meer gehad met Zhaojun of enig ander teamlid met toegang tot de servers.

Het Multichain-team heeft gemeld dat de operationele sleutels van de MPC-knooppunt-servers door Zhaojun zijn ingetrokken toen hij werd meegenomen door de politie. Deze servers draaiden allemaal onder het persoonlijke cloudserveraccount van Zhaojun. Het Multichain-team had geen toegang tot het cloudserveraccount van Zhaojun en heeft als gevolg hiervan geen toegang tot de MPC-servers.

Deze situatie werd nog verergerd doordat de politie Zhaojuns computers, telefoons, hardware wallets en mnemonic frasen in beslag heeft genomen, waardoor alle investeringen en operatiefondsen onder de controle van Zhaojun en de politie vielen. Het Multichain-team heeft al het mogelijke gedaan om de projectactiviteiten voort te zetten met de beperkte toegang tot sommige niet-MPC-servers die nog niet waren ingetrokken.

Volgens de advocaat van Multichain heeft het team een verantwoordelijke benadering aangenomen door zoveel mogelijk te voldoen aan de verzoeken van Zhaojuns familie en zich te houden aan de eisen van lokale wet- en regelgeving. Het team heeft geen onbevoegde informatie over de zaak aan het publiek bekendgemaakt.

Hulp van familie Zhaojun geen succes

Op 30 mei heeft Multichain het nieuws over Zhaojuns verdwijning wereldkundig gemaakt en de gemeenschap op de hoogte gebracht van de technische problemen waarmee het bedrijf te maken had. Op 4 juni slaagde Zhaojuns familie erin om in te loggen op het cloudserverplatform met gebruikmaking van de historische informatie op zijn thuiscomputer. Toch heeft het gezin slechts beperkte toegang verleend aan het Multichain-team om technische problemen op te lossen.

Op 7 juli werden de gebruikersactiva die waren vergrendeld op de MPC-adressen echter op abnormale wijze overgeheveld naar onbekende adressen. Volgens Zhaojuns zus werden inloggegevens van een IP-adres in Kunming gevonden op het cloudserverplatform, evenals een reeks bewerkingen om fondsen van de MPC-adressen over te hevelen.

Op 9 juli werd gemeld dat Zhaojuns zus de resterende gebruikersactiva in de routerpool overboekte naar EOA-adressen die onder controle staan van haarzelf. Op 13 juli nam de politie echter ook Zhaojuns zus in hechtenis. Het Multichain-team heeft gemeld dat het niet beschikt over alternatieve informatiebronnen of de benodigde operationele fondsen, waardoor het gedwongen werd om te stoppen met opereren.

En nu?

Het domeinaccount voor http://multichain.org kan niet worden geredirect of neergehaald door het Multichain-team. Het team vraagt de gebruikers om de Multichain-service niet meer te gebruiken. Indien er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal het Multichain-team de gemeenschap hiervan op de hoogte stellen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven