Nieuws - Mt.Gox: Bitcoin verkoopdruk maar half zo wild?

Door Luc Vesters

Mt.Gox: Bitcoin verkoopdruk maar half zo wild?

Mt.Gox: Bitcoin verkoopdruk maar half zo wild?

Mt.Gox, de beruchte exchange die in 2014 faillissement aanvroeg, is van plan om vanaf juli bijna negen miljard Amerikaanse dollar in Bitcoin uit te betalen aan zijn eisers. Dit nieuws zorgde niet alleen voor vreugde in de cryptoruimte.

Beleggers vrezen een enorme sell-off van Bitcoin. De waarde van de cryptocurrency is sinds het incident immers meer dan honderd keer zo hoog geworden, dus de druk om te verkopen lijkt navenant hoog. Er zouden echter wel eens minder BTC op de markt kunnen komen dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat is tenminste wat Alex Thorn, hoofd onderzoek bij Galaxy Digital, zegt over de X.

Volgens zijn analyse konden in eerste instantie 95.000 van de oorspronkelijk teruggevonden 141.000 BTC worden uitbetaald. Hiervan ging 20.000 naar compensatiefondsen en 10.000 naar Bitcoinica BK, een crypto CFD platform. Dan blijft er "slechts" 65.000 BTC over, die waarschijnlijk naar particuliere investeerders gaat, volgens de inschatting van Thorn.

"Er zijn ook redenen om aan te nemen dat deze investeerders grotere "diamanthanden" zouden kunnen blijken te zijn dan oorspronkelijk werd aangenomen," zegt Thorn. Aan de ene kant kwamen veel van de Mt.Gox-slachtoffers in een heel vroeg stadium in aanraking met Bitcoin, wat suggereert dat ze zichzelf meer zien als langetermijninvesteerders.

Ten tweede hadden Mt.Gox-beleggers zich jarenlang verzet tegen uitbetalingsaanbiedingen van claimfondsen, wat ook de stelling ondersteunt dat ze liever hun Bitcoin terugkregen dan een uitbetaling in USD. Bovendien benadrukten deze uitbetalingsfondsen in gesprekken met Thorn dat ze Bitcoin wilden blijven houden.

En tot slot zijn er ook fiscale redenen voor beleggers om niet meteen te verkopen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven