Nieuws - Midden in de woestijn: een Bitcoin fabriek van 350 miljoen dollar

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Midden in de woestijn: een Bitcoin fabriek van 350 miljoen dollar

Midden in de woestijn: een Bitcoin fabriek van 350 miljoen dollar

Eén fabriek, 17.000 machines: Oman bouwt een gigantische 'mijnfabriek' voor Bitcoin midden in de woestijn. De kosten worden geschat op 350 miljoen US dollar. Het is al de tweede fabriek van deze omvang in het land. In november 2022 kondigden ze een miningcentrum aan voor 390 miljoen dollar. In totaal wordt er bijna een miljard dollar geïnvesteerd in Bitcoin mining. De hoop: de economie stimuleren en banen creëren. De faciliteit zal ook dienen als datacentrum.

Het ministerie van Transport, Communicatie en Informatie en het bedrijf Exahertz International zijn verantwoordelijk voor het project. De fabriek wordt gebouwd in de Salalah Free Zone, een van de belangrijkste industriegebieden van Oman. Het is een proefproject. De fabriek is al in bedrijf met 2.000 machines. Er komen er in totaal 15.000 bij. Ze komen van China's toonaangevende fabrikant van cryptominingapparatuur Bitmain. De fabriek moet halverwege volgend jaar klaar zijn. Als het een succes wordt, zijn er nog meer uitlopers gepland in de regio.

Miningfabrieken ook in aanbouw in Abu Dhabi

Ook in de Verenigde Arabische Emiraten worden twee grote mijnbouwfabrieken voor BTC gebouwd. Ze worden gebouwd in Abu Dhabi door het Amerikaanse bedrijf Marathon Digital en Zero Two, voor in totaal 400 miljoen dollar. Op dit moment draagt het land vier procent bij aan de wereldwijde hashrate. Met de nieuwe investeringen wil het met 50 procent groeien en de leider van de regio worden.

Oman is een absolute monarchie en een autoritair regime in het Midden-Oosten met bijna vijf miljoen inwoners. Het land wordt geregeerd door de islamitische sharia. Volgens NGO's worden de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting bedreigd, worden de mensenrechten regelmatig met voeten getreden, staat op homoseksualiteit gevangenisstraf en worden critici van het regime vervolgd en opgesloten. De doodstraf is nog steeds van kracht, maar wordt bijna nooit uitgevoerd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven