Nieuws - Deze drie cryptominers zijn goed voor 76 procent van de Bitcoin hashrate

Door Ted Maas

Deze drie cryptominers zijn goed voor 76 procent van de Bitcoin hashrate

hashrate bitmain

Bitcoin is gedecentraliseerd. Echter, komt het grootste gedeelte van de rekenkracht in het netwerk van slechts drie mining-modellen. Dit blijk uit een een recent analyserapport.

Volgens onderzoek van Coinmetrics zijn drie modellen van Bitmain (gespecialiseerd in mining-hardware) verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de totale hashrate op het Bitcoin-netwerk. Deze drie mining rig modellen zijn de Antminer S19j Pro, de Antminer S19 XP en de Antminer S19.

De koploper is de Antminer S19j Pro, die goed is voor 34,3 procent van de hashrate op het netwerk. Het S19-model is goed voor 28,1 procent. Door de introductie van de nieuwe modellen is de energie-efficiëntie sinds juli 2018 met 60 procent verbeterd, zegt het bedrijf. Door de constante toename van de hashrate is het stroomverbruik van het netwerk sindsdien echter gestegen.

btc hashrate

Uit het onderzoek bleek dat het Bitcoin-netwerk 13,4 gigawatt (GW) aan elektriciteit verbruikt. 13 procent minder dan de index van het Cambridge University Centre of Alternative Finance.

De markt voor miningapparatuur wordt gedomineerd door de twee grote leveranciers Bitmain en MicroBT. Maar andere fabrikanten betreden langzaam maar zeker de markt. Zelfs Twitter-oprichter Jack Dorsey kondigde aan dat hij zijn eigen apparaten zou ontwikkelen om de centralisatie van het aanbod van Bitcoin mining ASIC's tegen te gaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven