Nieuws - Mexicaanse kartels gebruiken crypto voor fentanylproductie

Door Luc Vesters

Mexicaanse kartels gebruiken crypto voor fentanylproductie

Mexicaanse kartels gebruiken crypto voor fentanylproductie

Mexicaanse drugskartels wenden zich blijkbaar steeds vaker tot cryptocurrencies als betaalmiddel in de productieprocessen voor de synthetische opioïde fentanyl. Dit blijkt uit een recent rapport van FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network; een Amerikaanse federale autoriteit voor financiële criminaliteit). Specifiek gaat het om de inkoop van grondstoffen en apparatuur, die de kartels voornamelijk zouden betrekken van leveranciers uit de Volksrepubliek China.

De populairste betaalmiddelen zijn Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT) en de privacy coin Monero (XMR). Transacties worden vaak opgesplitst om witwasregels te omzeilen.

Volgens een onderzoek van TRM Labs biedt 97 procent van de 120 Chinese aanbieders betalingen in crypto aan. Het aantal transacties is weer verdubbeld ten opzichte van 2023.

In 2023 namen de dealers bijna 26 miljoen US dollar op. Het geld stroomde vaak rechtstreeks of via geldmakelaars in de portefeuilles van Chinese partners, aldus het rapport.

Er is al jaren een fentanylcrisis in de VS. Volgens FinCEN stierven vorig jaar meer dan 100.000 Amerikanen aan een overdosis, waaronder meer dan 74.000 doden door synthetische opioïden zoals fentanyl.

De drugs worden vaak verdund met andere stoffen zoals xylazine. Een dosis van slechts twee milligram kan een volwassene doden.

Als reactie op de escalerende epidemie kondigden de VS en China in 2023 aan dat ze de bilaterale samenwerking zouden versterken om de drugshandel te bestrijden. Dit omvat bijvoorbeeld transnationale wetten die vooral bedoeld zijn om de handel in zogenaamde "precursorchemicaliën" te beperken.

De samenwerking heeft al de eerste successen geboekt. Zo blokkeerden de VS in oktober verschillende portefeuilles van Chinese drugssmokkelaars. Lees hier meer.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven