Nieuws - Crypto wallets van Chinese drugshandelaren geblokkeerd

Door Luc Vesters

Crypto wallets van Chinese drugshandelaren geblokkeerd

VS
Scams, criminaliteit en fraude
Crypto wallets van Chinese drugshandelaren geblokkeerd

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft aanklachten ingediend tegen verschillende Chinese personen en bedrijven omdat ze stoffen die fentanyl maken naar de VS zouden hebben gesmokkeld. De chemicaliën werden van China naar Mexico geëxporteerd, daar verwerkt tot verdovende middelen en vervolgens naar de VS vervoerd. De netwerken werden waarschijnlijk grotendeels gefinancierd met cryptocurrencies. Verschillende wallets werden geblokkeerd. De Amerikaanse onderminister van Financiën Wally Adeyemo sprak van een "belangrijke actie in de strijd tegen de wereldwijde illegale drugshandel".

Crypto wallets geblokkeerd door drugshandelaren

In totaal werd een ton aan zogenaamde precursorstoffen, waaruit onder andere de drug fentanyl wordt geproduceerd, in beslag genomen. De meeste stoffen zouden door Chinese chemische bedrijven naar Mexico zijn verscheept en vervolgens door drugskartels naar de Amerikaanse markt zijn gebracht. De chemicaliën werden via de post verstuurd en gevolgd. De bedrijven zouden openlijk reclame hebben gemaakt voor de stoffen op internet en gebruik hebben gemaakt van valse frankeringen om ze te verbergen.

Het netwerk financierde zichzelf blijkbaar ook met cryptocurrencies. Volgens Adeyemo zijn "meer dan een dozijn virtuele wallets geïdentificeerd en geblokkeerd" waarin "honderden stortingen voor miljoenen dollars zijn gestroomd." De bedrijven "gebruikten typisch cryptocurrencies transacties" "om hun identiteit en de locatie en beweging van hun fondsen te verbergen."

Het Amerikaanse ministerie van Financiën beschuldigt acht Chinese chemische bedrijven en hun werknemers van misdrijven in verband met de productie van fentanyl en methamfetamine, de distributie van synthetische opioïden en de verkoop van chemische precursoren. In totaal worden 28 personen en instellingen genoemd in de aanklacht.

Fentanyl crisis in de VS

"We weten dat de wereldwijde toeleveringsketen van fentanyl die eindigt in de dood van Amerikanen vaak begint bij chemische bedrijven in China," zei procureur-generaal Merrick B. Garland. Middelen zouden worden gebundeld om "elke schakel in deze keten te vernietigen". U.S. Attorney Roger B. Handberg voegde eraan toe dat ze "zaken zullen blijven aanspannen tegen Chinese chemische bedrijven die bewust fentanyl-precursoren produceren en exporteren".

Met de zeer verslavende stof fentanyl beleeft de VS de ergste drugscrisis in de geschiedenis. Fentanyl is de belangrijkste doodsoorzaak voor Amerikanen van 18 tot 49 jaar. Van februari 2022 tot januari stierven meer dan 100.000 mensen aan een overdosis, de meesten door synthetische opioïden zoals fentanyl en fentanyl-analogen. De drugs worden vaak verdund met andere stoffen zoals xylazine. Een dosis van slechts twee milligram kan een volwassene doden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven