Nieuws - Meta "Horizon Worlds" project onder druk

Door Ted Maas

Meta "Horizon Worlds" project onder druk

Metaverse
Web 3.0
Meta "Horizon Worlds" flop

Gisteravond, 26 oktober, presenteerde Meta haar verslag over het derde kwartaal. De cijfers waren teleurstellend. De omzet daalde met 4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 27,7 miljard dollar. Dit is al de tweede keer op rij dat de omzet van Meta daalt. De nettowinst van het bedrijf was ook minder dan voorheen. De nettowinst van het afgelopen kwartaal bedroeg iets minder dan 4,4 miljard dollar - een daling van 52 procent ten opzichte van vorig jaar. Door de slechte resultaten kelderde de koers van het Meta-aandeel met 19 procent.

Hogere kosten

De daling van de inkomsten staan daarnaast lijnrecht tegenover de aanzienlijk hogere kosten. In totaal gaf Meta in het derde kwartaal iets meer dan 22 miljard dollar uit - een stijging van 19 procent ten opzichte van vorig jaar. Bijna een vijfde (3,62 miljard US dollar) werd besteed aan de ontwikkeling van "Horizon Worlds". Al met al heeft het interne prestigeproject Metaverse alleen al dit jaar 9,4 miljard dollar opgeslokt en zal het waarschijnlijk spoedig het vastgestelde jaarbudget van 10 miljard dollar overschrijden. Daarnaast verwacht Meta CFO David Wehner in 2023 opnieuw een "aanzienlijke toename" van het operationele verlies.

Metaverse, tot nu toe een flop

Tot nu toe worden de enorme uitgaven niet gerechtvaardigd met Zuckerberg’s Metaverse. Zoals de Wall Street Journal meldt, verliest een groot deel van de gebruikers na de eerste maand hun interesse in de digitale wereld. Naar schatting zijn er momenteel iets minder dan 200.000 gebruikers in de Metaverse van het Amerikaanse bedrijf - een fractie van de 3,5 miljard gebruikers die Meta heeft op het sociale mediaplatform. Andere Metaverse-projecten zoals Decentraland kampen momenteel ook met massaal gebruikersverlies.

Zelfs voor de eigen werknemers lijkt de funfactor in Horizon Worlds beperkt. Volgens het vakmedium The Verge zou Meta als reactie zijn medewerkers hebben opgedragen "meer tijd" in de eigen Metaverse door te brengen. Volgens Oculus-oprichter Palmer Luckey, die het VR-bedrijf in 2014 verkocht aan Meta, ziet het Metaverse-project er tot nu toe ook "verschrikkelijk" uit.

Al met al is het prestigieuze project van Mark Zuckerberg allesbehalve sucessvol. Zuckerberg ziet de toekomst van het internet in de VR-wereld en gaat daarom all in op de "Metaverse"-kaart. Momenteel staat Meta's eigen Metaverse nog in de kinderschoenen en verbrandt het aanzienlijk meer geld dan het oplevert. De komende jaren zal blijken of Mark Zuckerbergs miljardenstoot in de richting van Web 3.0 een geniale zet is of een utopie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven