Nieuws - Decentraland wordt een miljardengat

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Decentraland wordt een miljardengat

Metaverse
Miljardengat, Decentraland, Metaverse

Gebruikersaantallen en de marktwaarde lijken niet in verhouding te staan in Decentraland: Er zijn slechts 23 avatars in de miljard-dollar metaverse.

Een jaar geleden, toen Facebook een imagoverandering in gang wilde zetten door zichzelf Meta te noemen, zorgde het idee van de Metaverse voor veel commotie. Er was sprake van een droomfabrieken, virtuele werelden zouden worden gecreëerd - verleidelijke vooruitzichten in een tijd die werd gedomineerd door lockdowns. Maar wat er tot nu toe is gerealiseerd is mager. Uit de gebruikersaantallen van Decentraland blijkt ook dat de blockchain-metaverse gapend leeg is.

Er gebeurt nauwelijks iets in Decentraland

"Test de grenzen van je verbeelding" - de reclameslogan is waar, maar waarschijnlijk niet zoals bedoeld door de ontwikkelaars van Decentraland. De hoeveelheid geld die investeerders zullen uitgeven voor een virtueel stukje grond in Decentraland kan het voorstellingsvermogen te boven gaan. Bijvoorbeeld de 913.000 US dollar die werd betaald voor een virtueel perceel ter grootte van tien voetbalvelden.

Wat het aantal gebruikers betreft, blijven de grenzen van de verbeelding echter onaangeroerd. Er zijn momenteel slechts 23 gebruikers in Decentraland, maar volgens Dappradar waren het er de afgelopen 30 dagen 516: gemiddeld 17 per dag.

Zelfs als alleen de gebruikers worden geteld die ook handelen met het slimme contract - bijvoorbeeld artikelen verhandelen - en dapp.com komt tot 280 gebruikers per dag, blijven de aantallen ver achter bij de verwachtingen. En ook onder de marktwaarde.

Volledig overgewaardeerd?

De marktkapitalisatie van de Decentraland cryptocurrency MANA is 1,2 miljard US dollar - alleen The Sandbox is momenteel iets groter onder de Metaverse projecten. De marktkapitalisatie werd echter niet zozeer opgeblazen door de 23 actieve avatars. Vooral door media-effectieve investeringen van bedrijven die een digitale voet aan de grond wilden krijgen in de virtuele 3D-wereld steeg de belangstelling van kleine beleggers voor de cryptocurrency.

Samsung heeft al een filiaal geopend, JPMorgan een lounge, Barbados een ambassade en Times Square is ook in Decentraland geland: Van buitenaf leek het erop dat de blockchain-metaverse een van de virtuele hubs zou worden waar cultuur, consumptie en sociaal leven samensmelten.

Tot nu toe heeft Decentraland deze verwachtingen - en dus ook die van de investeerders - niet kunnen waarmaken. Niet te vergeten die van gamers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven