Nieuws - Marathon Digital CEO: "Na de halving wordt het krap voor kleine miners"

Door Luc Vesters

Marathon Digital CEO: "Na de halving wordt het krap voor kleine miners"

Bitcoin (BTC)
Mining

De komende Bitcoin Halving zal een vuurproef zijn voor miners. In plaats van 900 BTC zullen bedrijven nog maar 450 BTC per dag kunnen delven. De omzet zal dus abrupt worden gehalveerd. Fred Thiel, CEO van Marathon Digital, legt op Bloomberg uit wat de gevolgen zijn van de Bitcoin gebeurtenis van het jaar voor de industrie.

Ten eerste legt Thiel uit dat de Bitcoin ETF's waarschijnlijk een verschuiving in de cyclus hebben veroorzaakt: "Ik denk dat de goedkeuring van de ETF's een groot succes was. Het heeft kapitaal naar de markt getrokken en de prijsstijging vervroegd die we normaal gesproken 3 tot 6 maanden na de halvering zouden hebben gezien."

De halving is echter minder stressvol voor de ondernemer. "We kijken uit naar een halvering waarbij de aandelenprijs van tevoren al is gestegen," zegt hij in een interview met Bloomberg.

Toch zal de halving Marathon waarschijnlijk niet ongeschonden laten. In plaats van 28 zal het bedrijf voorlopig nog maar 14 BTC per dag kunnen delven. De impact op de wereldwijde hash rate "valt nog te bezien", zegt Thiel.

Als Bitcoin na de halving inderdaad in een neerwaartse spiraal terechtkomt, kan menig kleine miner op de rand van winstgevendheid belanden.

Hoe gaat Marathon de dalende marge compenseren? "Sinds december zijn we begonnen met het opkopen van datacenters die we voorheen huurden. Hierdoor kunnen we de marge verhogen door de tussenpersoon te verwijderen."

Daarnaast behoort de ASIC-vloot van Marathon "tot de meest efficiënte in de branche", zegt de ondernemer.

Wil MARA echter onrendabel worden, dan zou de Bitcoin aanzienlijk moeten dalen. "De gemiddelde kosten van mining van één Bitcoin liggen rond de 20.000 Amerikaanse dollar."

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven