Nieuws - Loopt Ethereum 2.0 in het open mes van de cryptobeurzen?

Door Ted Maas

Loopt Ethereum 2.0 in het open mes van de cryptobeurzen?

Ethereum 2.0, Merge, Cryptobeurz, Mes

De fusie verandert het machtsevenwicht in het netwerk. De grote cryptobeurzen profiteren - en worden een risico.

De Merge nadert, de grootste update in de nog jonge geschiedenis van Ethereum. De overgang van Proof of Work naar Proof of Stake zal een immense impact hebben op 's werelds tweede grootste blockchainnetwerk - en de hele crypto-economie.

Maar tot op heden doen er enkele misvattingen de ronde die zelfs de prachtige FAQ-sectie van de blockchain niet beantwoordt. Zelfs mensen die verbonden zijn met de samensmelting negeren belangrijke feiten. Of ze verkeerd begrijpen. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Daarom heb ik besloten openlijk over deze problemen te spreken.

Ethereum Merge: Er zijn geen 400.000 validators

Ik hoor steeds dat er 400.000 validators op het nieuwe netwerk zitten. Om dat te worden heb je minstens 32 Ethereum nodig (ongeveer 50.000 US dollar). Het aantal validators is gewoon verkeerd.

Als CEO van een bedrijf dat zijn brood verdient met het valideren van meer dan vijftig verschillende blockchains, kan ik me voorstellen dat duizenden mensen netwerkknooppunten zullen beginnen. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze allemaal bijna 100% uptime garanderen, wat nodig is voor het netwerk. Binnenkort zullen velen van hen hun vingers branden, hun geld verliezen en zich uiteindelijk volledig gedemotiveerd afkeren. Of financieel niet in staat om opnieuw te beginnen.

Dit betekent dat de "proof of stake" incarnatie van Ethereum lang niet zoveel validators zal hebben als sommigen voorspellen. Bovendien verwacht ik niet dat het aantal knooppunten groot genoeg zal zijn om degenen met een serieuze hang naar decentralisatie tevreden te stellen. Hun inspanningen dreigen overschaduwd te worden door een zeer bedreigende aanwezigheid: de grote centrale cryptobeurzen als validators.

Cryptobeurzen als validators zijn een gebrek

De cryptobeurzen Binance, Coinbase en Kraken bezitten al meer dan 32 procent van het Ethereum dat voor staking wordt gebruikt. Met de overgang van Ethereum naar Proof of Stake in het kielzog van de Merge, zal het risico dat zij vormen alleen maar toenemen.

Het feit dat beurzen kunnen deelnemen aan validatie vind ik persoonlijk vervelend. Het is een ernstige ontwerpfout, waarvan ik niet eens weet hoe ik die moet herstellen. Misschien vindt een project ooit een oplossing, maar momenteel lijkt het onmogelijk.

De validators in Proof of Stake gedragen zich op een betrouwbare manier omdat handelen tegen de belangen van het netwerk hen veel geld zal kosten, en zij zijn zich daarvan bewust. Dit is een stimulans voor hen om nauwgezet te werken en bijvoorbeeld 100 procent uptime te handhaven.

Maar de cryptobeurzen gebruiken geen eigen middelen voor de inzet. Ze duwen het geld van hun gebruikers er gewoon heen en maken winsten die ze soms niet eens bekendmaken. Als zij tegen de belangen van het netwerk in handelen, verliezen zij niets - in tegenstelling tot hun klanten, wier tokens waarde kunnen verliezen door onvriendelijk gedrag van een beurs.

Deze beurzen zijn groot genoeg om een heel ecosysteem te beschadigen en ermee weg te komen. Gezien de invloed en omvang van Ethereum kan dit een groot probleem zijn wanneer de samenvoeging plaatsvindt.

Merge trekt machtswellustige mensen aan

Het belangrijkste inzicht uit deze feiten is nauwelijks verrassend: we zijn allemaal mensen, en we trekken onze menselijke onvolkomenheden in zelfs de meest perfecte technologieën. Zolang sommige mensen macht zoeken omwille van de macht en anderen snel geld willen verdienen zonder na te denken over het belang van technologische vooruitgang, zal er altijd politiek zijn, ook in de crypto-economie.

En ik vrees dat de fusie meer van zulke machtsbeluste mensen in de ruimte zal brengen die het ecosysteem kunnen beïnvloeden. Natuurlijk is dit geen reden om de samensmelting zelf te vrezen. Het belang ervan voor de technologie en de ontwikkeling van cryptocurrencies kan nauwelijks worden onderschat. Maar we moeten allemaal klaar zijn om deze nieuwe realiteit onder ogen te zien als hij eindelijk komt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven