Nieuws - De vijf belangrijkste vragen over de Ethereum 2.0 Merge

Mike Hesp

Door Mike Hesp

De vijf belangrijkste vragen over de Ethereum 2.0 Merge

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Staking
Mining
Ethereum 2.0 Merge

Hoe kunnen investeerders profiteren van Proof of Stake? Zal Ethereum het netwerk van de hele wereld worden na de samensmelting? En hoe zit het met het energieverbruik?

Proof of Work zal binnenkort geschiedenis zijn voor Ethereum, het netwerk is op de weg naar de Merge. Dit betreft de overstap naar Proof of Stake. De langverwachte upgrade zal naar verwachting op 15 september plaatsvinden. Wij lichten de vijf belangrijkste vragen vooraf voor u toe.

Heeft de Ethereum Merge invloed op het stroomverbruik van Ethereum?

Proof of Work verbruikt veel energie, dat is een publiek geheim. Het "bewijs van werk" is in de vorm van rekenkracht. Wie meer bijdraagt verhoogt de kans om een blok te mogen verwerken en zo de inkomsten binnen te halen.

Een hevig concurrerende markt: Met de prijsstijgingen op de cryptomarkt is mining steeds lucratiever geworden. De rekenkracht van het netwerk (hashrate) is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens Digiconomist verbruiken beide netwerken samen momenteel evenveel elektriciteit als Australië.

De fusie zal een einde maken aan mining op Ethereum. In plaats van miining zullen validators in de toekomst het netwerk beveiligen doormiddel het staken van Ether. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie, waarbij het verbruik met naar schatting 99,95 procent wordt teruggedrongen.

2. neemt de schaalbaarheid toe?

Dit is ook geen geheim: Ethereum heeft een schaalprobleem. Met een verwerkingscapaciteit van ongeveer 15 transacties per seconde blijft de prestatie van Ethereum ver achter bij de vereisten als het grootste smart contract platform. Het tekort komt altijd aan het licht wanneer de verzoeken om transacties de pan uit rijzen en daarmee ook de transactiekosten. Het slechte nieuws: de consensuswijziging zelf verandert in eerste instantie niets. Het goede nieuws: de fusie legt de weg open voor latere schaalvergrotingsoplossingen.

Na de upgrade zal de focus van de Ethereum ontwikkeling liggen op de integratie van zogenaamde Layer 2 oplossingen. Dit zijn sidechains die de verwerking van transacties uitbesteden en gebundeld overbrengen naar Ethereum. Op die manier zal het netwerk in staat zijn duizenden transacties te verwerken in plaats van 15. De oplossingen worden voor volgend jaar verwacht.

Hoe profiteren beleggers van Ethereum 2.0?

Beleggers kunnen profiteren van staking. Dit is de mogelijkheid voor beleggers om rendement te verdienen op opgesloten Ether. Zelfs met kleine bedragen is het dus mogelijk indirect te verdienen aan netwerk hashing.

De toetredingsdrempel voor validators op dit moment is hoog op Ethereum, namelijk 32 Ether. Dit is omgerekent 60.000 US dollar. Kleine beleggers kunnen echter kapitaal bijeenbrengen via stakingpools en zo met minder middelen hun Ether staken. Investeerders zetten hun tokens vast en ontvangen een jaarlijks percentage rendement (APY) voor het verstrekken ervan, dat wordt berekend op basis van het aantal geïnvesteerde tokens. De winsten zijn gemiddeld lager dan met een "volwaardig" validatieknooppunt. Aan de andere kant zijn de kosten ook veel lager. Proof of stake stelt dus ook kleine investeerders in staat om financieel deel te nemen aan de bescherming van de blockchain.

4 Wordt het Ethereum-netwerk nu meer gedecentraliseerd?

Een volmondig ja: aangezien validators met een hogere inzet ook een grotere kans hebben om te winnen, heeft het Proof of Stake de neiging om rijke netwerkdeelnemers te bevoordelen. Enerzijds vermindert dit de mate van decentralisatie. Anderzijds bevordert Proof of Stake ook netwerkdeelname tegen gunstiger voorwaarden dan bijvoorbeeld Proof of Work.

Deelname aan "proof of work" gaat gepaard met hoge kosten: Aanschaf, bediening en onderhoud van miningcomputers. Particuliere miners zijn dus in de loop der jaren uit de sector verdreven. De sector wordt momenteel door een paar grote spelers gemonopoliseerd. Bovendien hebben grote miners met een hogere hashrate ook een concurrentievoordeel bij het proof of work.

Met Proof of Stake worden echter geen verdere kosten gemaakt, afgezien van de inzet zelf. De toegang is inclusiever, en de veiligheid is over meer schouders gespreid dan voorheen. Dit verhoogt op zijn beurt de mate van decentralisatie via het Proof of Stake.

5 Zal Ethereum 2.0 een "wereldcomputer" worden met Proof of Stake?

Duurzaamheid, schaalbaarheid, financiële inclusie, decentralisatie: met de consensusverschuiving is Ethereum goed op weg om de visie van de "wereldcomputer" werkelijkheid te laten worden. Hierachter zit het idee van een wereldwijd smart contract platform dat door iedereen gebruikt kan worden. Of het nu gaat om gedecentraliseerde toepassingen (dApps), NFT's, DeFi-transacties of overmakingen.

De integratie van schaaloplossingen is een cruciaal stukje van de puzzel. Alleen met consistent lage tarieven en een hogere verwerkingscapaciteit kan Ethereum zijn belofte van de wereldcomputer waarmaken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven