Nieuws - LKA Saksen neemt 50.000 Bitcoin in beslag

Mike Hesp

Door Mike Hesp

LKA Saksen neemt 50.000 Bitcoin in beslag

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
LKA Saksen neemt 50.000 Bitcoin in beslag

Enorm opsporingssucces in het Duitse gebied Saksen. De LKA heeft Bitcoin ter waarde van twee miljard euro in beslag genomen. Hoe kon dit gebeuren?

Halverwege januari namen onderzoekers in Saksen ongeveer 50.000 Bitcoin ter waarde van twee miljard euro in beslag. Dit is de grootste inbeslagname van Bitcoin door Duitse rechtshandhavingsinstanties tot nu toe, zoals LKA-woordvoerder Kay Anders bevestigde aan MDR.

Het gezamenlijke onderzoek van het Openbaar Ministerie in Dresden, de Staatsrecherche van Saksen (LKA) en de fiscale opsporingsdienst van het belastingkantoor Leipzig II was gericht tegen een 40-jarige Duitser en zijn 37-jarige medeplichtige uit Polen.

De LKA beschuldigt de verdachten van het exploiteren van het illegale streamingportaal "movie2k.to" tot eind mei 2013. Dit werd beschouwd als de opvolger van het populaire "kino.to" en was zelf een van de belangrijkste illegale streamingplatforms in Duitstalige landen.

De twee verdachten zouden in totaal meer dan 880.000 illegale kopieën hebben verspreid. Het geld dat ze ontvingen uit het illegale bedrijfsmodel met reclame en abonnementsvallen zou destijds in Bitcoin zijn geïnvesteerd.

Dit verklaart de verbazingwekkend hoge waarde van hun BTC-beleggingen vandaag de dag, want zelfs op het hoogtepunt van de bullmarkt in die tijd bereikte BTC slechts kort de grens van $1.000. Als gevolg hiervan heeft langetermijn buy & hold tot op heden een rendement van minstens 40 keer de oorspronkelijke investering gegenereerd.

Ondanks het gedisciplineerde "hodlen" loonde hun criminele energie blijkbaar niet, want onder druk van het onderzoek droeg een van de verdachten vrijwillig de enorme hoeveelheid Bitcoin over aan de federale recherche. Tegen deze achtergrond zijn er nog geen aanklachten ingediend.

Het blijft onduidelijk wat er met de in beslag genomen Bitcoin zal gebeuren. De deelstaat Saksen bezit dus meer Bitcoin dan El Salvador, althans voorlopig, en concurreert met het bezit van de BlackRock ETF. Een verkoop in de nabije toekomst lijkt het meest waarschijnlijk. De opbrengst zal waarschijnlijk ten goede komen aan de Saksische staatskas. De deelstaat heeft momenteel immers een schuld van bijna 9 miljard euro.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven